Creatief schrijven op de basisschool

16-12-2016 Onderwijs Advertorial

VLAARDINGEN - Dinsdag 20 en donderdag 22 december a.s. ontvangen de deelnemende leerlingen aan het verhalenproject van OBS De Singel en CBS Het Anker hun eigen verhalenboek. De bundeling verhalen is het eindresultaat van Het Verhalenlab, het project dat Stichting Aanzet in november en december 2016 uitvoerde in samenwerking met schrijfdocent Marleen Bos.

In Het Verhalenlab ontdekten kinderen van groep 7 en 8 hoe je met lef en inspiratie kunt schrijven wat je hoort, wat je ziet, wat je denkt, wat je beleeft of wat je verzint. In Het Verhalenlab kregen kinderen creatieve en slimme opdrachten die hen op weg hielpen bij het schrijven van een verhaal. Plezier in schrijven stond daarbij centraal. Alle leerlingen gingen aan de slag met deze schrijfopdrachten en schreven vervolgens hun eigen verhaal. Met soms verrassende resultaten.

Ontwikkelen schrijftalent


Marleen Bos: ,,Verhalen zijn overal. Verhalen hoor je op een feestje, op school, op straat en ze ontstaan in je hoofd. Tijdens mijn schrijfworkshops voor volwassenen ontdek ik steeds weer wat het oplevert als je je eigen gedachten, je eigen belevenissen of je eigen verzinsels kunt opschrijven. Natuurlijk zijn dat mensen met affiniteit voor schrijven en dat geldt uiteraard niet voor elk kind. Het Verhalenlab is er nu juist op gericht om het schrijftalent te ontwikkelen van álle kinderen.’’

Verrassende resultaten


Marry Broek, directeur Stichting Aanzet: ,,Het klassikaal aanbieden van Het Verhalenlab is een nieuw aanbod waarmee wij kinderen laten ervaren hoe leuk schrijven is en wat je er mee kunt. Met de lessen stimuleren we zowel het creatieve schrijfplezier als de taalvaardigheid. De laagdrempelige schrijfopdrachten zijn geschikt voor elk niveau en leiden tot verrassende resultaten. Zo was er een jongen in de groep die aangaf ‘totaal niet van lezen en schrijven te houden’, maar direct al bij de eerste schrijfopdracht een prachtig stukje schreef.’’

Verhalenboek


Het Verhalenlab werd eind november 2016 uitgevoerd op twee basisscholen in Vlaardingen bij drie groepen: OBS De Singel (groep 8) en CBS Het Anker (groep 7 + 8). Elke groep kreeg twee schrijflessen aangeboden en van elk kind werd een foto gemaakt. Van de verhalen en bijbehorende foto’s is per groep een boek gemaakt. Tijdens de uitreiking van de boeken lezen kinderen hun verhaal voor.

Gerelateerd