Donna Verhoeff voor ’t Groen naar Junior Science Olympiad

23-06-2021 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - Donna Verhoeff, leerling uit 4 vwo van Lentiz | Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen, mag haar school gaan vertegenwoordigen bij de International Junior Science Olympiad (IJSO). Zij vormt met de zes hoogst geklasseerde deelnemers uit de landelijke eindronde het Nederlandse team. Dit team neemt van 12 tot en met 21 december 2021 deel aan de 18e IJSO, georganiseerd door de Verenigde Arabische Emiraten. De IJSO is een wedstrijd op het gebied van science (biologie, natuurkunde en scheikunde) voor havo- en vwo-leerlingen van vijftien jaar of jonger.

Donna wist in het sterke veld beslag te leggen op de vijfde plaats in de landelijke eindronde, die gehouden werd op het Candea College in Duiven. Hier deden 24 leerlingen aan mee. De school is trots op deze prestatie! ,,We vinden het belangrijk dat jonge leerlingen enthousiast zijn voor science en technologie. Donna heeft met deze prestatie het beste uit zichzelf gehaald en laten zien dat science echt leuk is!'', aldus directeur van ’t Groen Harry Chambone.

Vanwege de coronaregels konden maar een beperkt aantal gasten de prijsuitreiking fysiek bijwonen. Gelukkig waren overige familieleden, docenten en andere genodigden wel in de gelegenheid dit via een livestream te doen.

De IJSO vindt jaarlijks plaats. Het belangrijkste doel van de IJSO is het uitdagen en stimuleren van geïnteresseerde en getalenteerde derde klas leerlingen van havo en vwo op het gebied van bèta en techniek. In een schriftelijke voorronde worden de besten geselecteerd. Tijdens de landelijke eindronde worden de leerlingen aan de hand van theoretische en practicumtoetsen individueel getest en worden de winnaars bepaald. Het team dat nu doorgaat krijgt nog trainingsdagen aan Fontys Hogeschool TNW Eindhoven en de Radboud Universiteit voordat ze uitgezonden worden naar de internationale olympiade.Gerelateerd