Dubbel feest tijdens een groots Aanzet Festival

11-07-2019 Onderwijs Redactie

fotografie: Sander Nagel

VLAARDINGEN - Woensdag 10 juli sloot Aanzet het schooljaar feestelijk af met ruim 450 kinderen en ouders in KADE 40. Groot was het Aanzet festival in aantal bezoekers. Groots was het in aanbod, variatie van activiteiten en de organisatie door enthousiaste medewerkers, begeleiders, stagiaires, partners en vrijwilligers van Aanzet!

Om half twee zou het Aanzet Festival beginnen, maar een klein half uur daarvoor druppelen de eerste bezoekers al verwachtingsvol binnen. Vanaf dat moment is het een gestage aanwas van ouders met kinderen die bij binnenkomst een aftekenkaart meekrijgen waarmee ze aan alle activiteiten kunnen deelnemen. Binnen een half uur staat de teller al op 188. Mensen komen uit de vele wijken in Vlaardingen, soms zelfs lopend, maar ook fietsend, met
de bus of met de auto. Ze weten het nog van vorige jaren. Dit festival willen ze niet missen.

Met het Aanzet Festival worden ouders en kinderen bedankt voor hun deelname aan de Aanzet activiteiten én worden zij geïnspireerd om in de zomervakantie te blijven spelen, bewegen, lezen en leren. In de Circustent, de Kunstklas, het Peuter/Techlab, de Dansstudio, de Schminksalon, de Opvoedlounge, de Snoezelhoek en het Ontdekplein kunnen kinderen en ouders samen meedoen aan leuke en leerzame activiteiten. Samen met de diverse
partners van Aanzet krijgt het feest vorm en wordt het uitgevoerd tot een groots succes.

Opgroeieninvlaardingen.nl

En dan, om drie uur, is er nog een feest, namelijk de officiële lancering van de website opgroeieninvlaardingen.nlOnderwijswethouder Jacky Silos schetst de achtergrond en het belang van de portal voor ouders en de samenwerking tussen organisaties in Vlaardingen, waarna met elkaar luid en duidelijk wordt afgeteld. Na het indrukken van een grote rode knop is de website dan echt online. Ouders kunnen op deze website veel informatie vinden over opvoeden, ontwikkeling, onderwijs en opvoeding, gezondheid en zorg voor kinderen in Vlaardingen. Zo wordt het een groots feest voor Aanzet, de gemeente en de vele samenwerkingspartners van Aanzet. Om de website bekend te maken is er een fotowinwedstrijd waarbij een kinderfiets valt te winnen! Ouders kunnen voor 1 september een ‘opvoedselfie’ van hun kind en zichzelf op Facebook of Instagram delen met hashtag #opgroeieninvlaardingen en tag @opgroeieninvlaardingen een openbare bericht. De voorwaarden van de actie zijn na te lezen op de website. Op 2 september worden de winnaars bekend gemaakt.

Bruisende activiteiten

Het pand van KADE 40 is al gauw behoorlijk vol; het bruist er van de activiteiten. Zo worden er in de Kunstklas de mooiste kunstwerken gemaakt met behulp van verf, stiften, potloden op de grond en aan tafels. Met de tong uit de mond raken kinderen op dreef onder de bemoedigende begeleiding van de Aanzet medewerker. 'Mag ik blauw?' vraagt Zoe aan de juf. 'Wil je de dikke of de dunne kwast?' En zo passeren diverse begrippen de revue.

Onder luid klinkende opzwepende circusmuziek stimuleert Anne Kuipers van Circus Hannes de ouders om met hun kinderen mee te doen. Op de grote rode circusbal balanceert Jody met hulp van haar moeder. Na afloop krijgt ze een high five van Anne. Jody glimt van trots. Aan de rand van de zaal wankelt een kleuter over een evenwichtskoord, geholpen door zijn moeder. 'Heb ik het goed gedaan?', zie je hem denken. Dan lacht zij en haar zoontje kijkt trots. Jong en oud vermaakt zich uitstekend met de vele materialen. Wat later op de middag dreigt het even wel erg druk te worden en moet Anne ouders en kinderen bij de les houden.

Op grote tafels in de hal staan heerlijke gezonde traktaties, zoals tomaatjes, komkommers en andere knabbeltjes. Ook worden er appels uitgedeeld met het logo van de opvoedportal. Een groot succes is het maken van een katapult van ijsstokjes, elastiekjes en een lepeltje in het Techlab. Gestimuleerd door coach Robbert van Petje af werken vijf jongens van een jaar of elf geconcentreerd en gefocust aan de katapulten. Daarnaast is een groepje kinderen met
hun ouders bezig om een opblaaspop te maken van een bekertje, een rietje, een latexhandschoen en een elastiekje. Wat een verrassend resultaat! Raas (9 jaar) laat even later aan vele bezoekers zien wat hij gemaakt heeft.

Jan van de Voorleesexpress Vlaardingen stimuleert kinderen om klei te maken. Berra en Nermin, twee zusjes, staan beiden met een hamer in de hand. Moeder vertelt dat ze nu voor het tweede jaar meedoen met haar dochters en vindt het heel goed. Zij kent Aanzet van de VoorleesExpress. Karel krijgt instructie van Rodischa bij het maken van een magneet. Anoua is bijna klaar en kijkt eerst verbaasd, dan verrast en blij als hij ziet dat de magneet blijkt te werken. Bij het schminken door medewerkers van UN1EK staat een enorme rij. Kinderen mogen kiezen op de i-Pad hoe ze geschminkt willen worden. Het resultaat mag er zijn, maar het aantal schminkers moet worden uitgebreid. Vanwege de regen deelt Annemarie van Vlaardingen in Beweging folders uit waarop een code staat die verwijst naar leuke, leerzame en uitdagende spelletjes die kinderen in de vakantie buiten kunnen doen.

In de Snoezelhoek komen ouders met de allerkleinste kinderen. Er wordt gespeeld in de kleine ballenbak; er staat een tent, er wordt gerold in de tunnel en gesprongen op de zitzak. Toia ziet haar kans schoon en enthousiasmeert een moeder mee te doen aan Opstapje, een van de vele Aanzet activiteiten. Een moeder van Poolse komaf legt uit dat veel Poolse ouders het gek vinden om je dreumes naar een peuterspeelzaal te brengen. Ze zegt: ,,Ik vind, het is goed voor je kind. Ze moet leren spelen.'' Een vader ligt languit en speelt met zijn peuter op het ontdekkleed. Elena en Esmee, beiden anderhalf jaar, maken muziek. Esmee kijkt verwonderd om zich heen en vindt het zichtbaar leuk.

Op de eerste etage lukt het Madeleine in de Dansstudio om zo'n vijftien peuters en kleuters te laten dansen met kleine gekleurde ballonnetjes. Ze springen, huppelen, zweven en rollen. En dan is het alweer bijna tijd. Op weg naar huis krijgt iedereen nog een goodiebag mee met onder andere een boekje, zonnebrandmiddel het zomervakantieboekje met leuke activiteiten in Vlaardingen.

Er waren tips, maar vooral heel veel tops. Een greep uit de vele reacties:
"Alles was leuk, vooral het Peuter- en Techlab. Moeten jullie vaker doen!"
"Mijn dochtertje kon zich leuk vermaken en ze vond het super gezellig."
"Voor elke leeftijd wat. Jammer dat de Boekfiets buiten was."
"Kinderen kunnen veel experimenteren, ontdekken, samen spelen... Dank jullie wel!"
"Er was veel leuke dingen. De Dansstudio vonden wij het leukst. Ga zo door!"
"Vele verschillende activiteiten voor alle leeftijden en vriendelijke medewerkers."
"De activiteiten voor de kinderen zijn niet zo zwaar, maar perfect!"
"Alles was leuk; ik kreeg ze niet mee naar huis, dus dat zegt al genoeg."
Wat een feest, wat een groots feest. Op naar 10 jaar Aanzet op 9 september!

Bekijk de foto'sGerelateerd