Even normaal doen!

02-04-2020 Onderwijs Herman Stel

De Coronacrisis hakt er behoorlijk in. Als je momenteel nog geen slachtoffers in jouw kenniskring te betreuren hebt, dan heb je geluk. Het aantal ziekenhuisopnames is schrikbarend om over het aantal IC opnames nog maar niet te spreken. 

Wij hebben onlangs van de regering vernomen dat onze 'intelligente Lock down' nog minstens een maand doorgaat en dat onze scholen dus ook minimaal tot na de meivakantie dicht blijven. De leerkrachten doen overal hun best om zo goed mogelijk onderwijs op afstand aan hun leerlingen te geven, maar geven ook aan dat het verre van optimaal is. Zowel leerlingen, ouders als docenten verlangen terug naar een normale situatie. Zij zullen nog een poosje vol moeten houden. Het is niet anders. 

Intussen zijn de bestuurders en de onderwijsraden al druk bezig hun straatje bij voorbaat schoon te vegen. Overal roept men dat er een Coronageneratie gaat ontstaan, die te lijden zal hebben van gigantische onderwijsachterstanden, waar zij de rest van hun leven ernstige hinder van zullen ondervinden. Als je die bestuurders moet geloven, ontstaat er een onderwijskundige ramp. Ik denk, dat dit wel een beetje mee zal vallen. Maar die bestuurders en deskundigen willen voorkomen, dat de onderwijsinspectie hen straks toch weer gaat afrekenen op de onderwijsresultaten. Beetje angsthazengedrag vind ik. 

Ook is men al druk bezig om na te gaan of je niet beter alle leerlingen een jaartje kunt laten doubleren. Moet je nagaan! Alle kinderen in Nederland blijven zitten als deze gasten hun zin krijgen. 

Het lijkt mij slimmer en ook pedagogisch beter om de kinderen wel over te laten gaan en een flinke inhaaloperatie op te zetten. Je laat het komende jaar een aantal minder belangrijke en onzinvakken zoals sociale redzaamheid, burgerschapszin, wetenschap en techniek, computerprogrammeren, maatschappelijke oriëntatie en zelfs Engels vervallen of je zet ze op een lager pitje. Een keer in de week een creatief vak gedurende een uurtje en even geen jeugdjournaal meer en de overblijvende tijd geef je stevig les in de basisvakken zoals taal, rekenen, wiskunde, lezen en niet te vergeten begrijpend lezen. Als je dat een jaartje doet, dan ben je echt weer bij en is de achterstand weggewerkt.

Dus leerkrachten en directeuren laat je niet gek maken door al die zogenaamde deskundigen, maar durf je eigen plan te trekken. Jullie zijn de deskundigen en niet die stuurlui aan de wal! Misschien moeten wij onze gezondheid en die van onze kinderen even een poosje voor laten gaan.Gerelateerd