Categorieën

Service

Examenklassen leren in de praktijk

Examenklassen leren in de praktijk
Onderwijs

Examenklassen leren in de praktijk

  • Redactie
  • 15-10-2016
  • Onderwijs
Examenklassen leren in de praktijk
VLAARDINGEN - In het kader van de examenvoorbereiding geschiedenis bracht 6vwo van het Groen van Prinstererlyceum  op maandag 10 oktober een bezoek aan het Vlaardingencultuur huis dat gisteren officieel is geopend op het educatief archeologisch erf in de Broekpolder. In de praktijk leerden de leerlingen over de levenswijze van de jagers-verzamelaars en de neolithische revolutie (de overgang van jagen-verzamelen naar landbouw).

Allereerst kregen ze uitleg van archeoloog Jeroen ter Brugge over het educatief archeologisch erf en het Vlaardingencultuur huis. Het huis is op wetenschappelijke wijze gebouwd door archeologen en studenten van de afdeling experimentele archeologie van de Universiteit van Leiden. Dit betekent dat bij het vervaardigen van het huis alleen materialen gebruikt zijn die 3000 voor Christus in de omgeving van Vlaardingen voorkwamen. De vuurstenen bijlen die daarbij gebruikt zijn, kwamen toen via handel met Limburg naar Vlaardingen toe omdat vuursteen van nature niet voorkwam in deze omgeving.

Na de theorie kwam de praktijk. De leerlingen gingen aan de slag met gereedschappen die gebruikt waren om het huis te maken. Daarbij kwamen ze tot de ontdekking dat vuurstenen bijlen heel scherp zijn en zeer efficiënte voorwerpen zijn om een huis mee te maken. Vervolgens ontdekten ze dat jagen en verzamelen een zeer arbeidsintensieve bezigheid is. Met de gehele groep is er ook geprobeerd om prehistorische wijze speer te werpen. Dit bracht mooie, maar ook hilarische momenten met zich mee. De conclusie was dat de docent geschiedenis waarschijnlijk veel honger zou lijden in de tijd van de Vlaardingencultuur…

Tenslotte hebben de leerlingen al wandelend door het huis op een rijtje gezet hoe de leefwijze van de Vlaardingers was in de late steentijd. Een goede praktijkles met veel informatie om te onthouden voor het examen!