Categorieën

Service

Gemeente wil geld van ministers voor scholing

Gemeente wil geld van ministers voor scholing
Onderwijs

Gemeente wil geld van ministers voor scholing

  • Redactie
  • 23-06-2016
  • Onderwijs
Gemeente wil geld van ministers voor scholing
VLAARDINGEN – De komende jaren wordt er een groot tekort aan goed opgeleide levensmiddelentechnologen voorspeld binnen de regio Rijnmond. Jaarlijks zijn in de regio 160 mensen nodig, die door de bestaande opleidingen op dit moment niet geleverd kunnen worden.

Om in dit ‘gat’ te voorzien is vorig jaar de De Food Innovation Academy (FIA) opgestart door de Lentiz Onderwijsgroep, Hogeschool InHolland, lokale overheden en Foodbedrijven uit de regio Rijnmond. Afgelopen september zijn de eerste leerlingen gestart. Ze zijn nu nog tijdelijk gehuisvest op een bestaande MBO vestiging. Om het concept volledig te realiseren is 14,5 miljoen euro nodig. Tot dusver hebben de genoemde deelnemers, de gemeente en de Metropoolregio een deel van de kosten voor hun rekening genomen. Voor de totale investering resteert echter nog een tekort van drie miljoen euro.

Naast het bij de opleiding betrokken Royal Steensma (bakkerijgrondstoffen) aan de Industrieweg staat een pand leeg, dat voor het huisvesten van de opleidingen van de FIA uitstekend geschikt is. Het moet echter gerenoveerd worden, er moet een loopbrug tussen de panden worden gerealiseerd, een publieke corridor dwars door de productieplek van Royal Steensma worden aangelegd en een nieuwe proeffabriek voor gezamenlijk gebruik worden gerealiseerd. Van de kosten daarvoor zijn nog €3 miljoen niet gedekt.

Afgelopen week heeft het college van burgemeester en wethouders zowel aan minister Kamp van Economische Zaken als aan minister Bussemaker van Onderwijs een verzoek ingediend om in het resterende bedrag te voorzien. Of de ministers over de brug komen is afwachten: net als de gemeente Vlaardingen zelf heeft gedaan met de buurthuizen (bijvoorbeeld De Pijpelaar in de VOP-wijk) subsidieert de landelijke overheid geen ‘stenen’ meer.