Goed voorbeeld voor onze kinderen?

18-03-2020 Onderwijs Herman Stel

Het zijn voor ons allemaal ongekend barre tijden. De angst voor besmetting met het Covid19 virus zit er bij de meeste mensen goed in. Mondkapjes onder angstige ogen, mensen die in de lift zo ver mogelijk uit elkaar staan, rubberhandschoentjes waar je maar kijkt. Het zijn allemaal zaken, die steeds meer ons leven gaan beheersen. Niet zo gek natuurlijk. We zijn immers allemaal bang voor ziek worden en doodgaan. Er is nog zoveel niet bekend omtrent dit nieuwe en onberekenbare virus.

Maar blijkbaar is één ding al wel bij (bijna) iedereen bekend. Als je moet hoesten of keelpijn krijgt, als je het benauwd hebt, dan heb je toiletpapier nodig. Ook vanmorgen waren de schappen in de supermarkt, waar vroeger toiletpapier en keukenpapier te vinden was, weer helemaal leeg. In de vroege ochtenduren spoedden velen zich naar de supermarkt om het wc-papier in te slaan. Schichtig om zich heen kijkend, verbergen deze slimmerds de vele pakken in winkelwagentjes en grote plastic tassen om zich daarna langs de kortste weg naar huis te spoeden. En daar stapelt men de nieuwverworven aanwinsten op de honderden al eerder in de wacht gesleepte toiletrollen. Trots toont men daarna de voorraad aan partner en kroost, hen daarmee duidelijk makend, dat het heel normaal is, dat je in tijden van nood allereerst wc-papier moet kopen. Elke dag weer! Je kunt er niet genoeg van hebben! 

Wij zijn zo trots op onszelf! Wij bieden massaal aan om boodschappen te gaan doen voor onze kwetsbare medemens. Wij applaudisseren luid en lang voor de hardwerkende zorgverleners. Ik zag gisteravond op tv nog een meneer bijna in tranen uitbarsten omdat hij dat klappen voor de zorgverleners zo belangrijk vond. Hij had niet in de gaten dat die hardwerkende zorgverleners nu stapeltjes krantenpapier op hun toilet hebben liggen, omdat de schappen in de supermarkt leeg waren.

Nee, helaas is de opmerking van onze premier, 'Zorg goed voor elkaar!', door heel veel mensen uitgelegd als, 'Zorg goed voor jezelf!'