Leesplezier ouders Geuzencollege

17-09-2018 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - Bij de onlangs gehouden oudermiddag en -avond op het Geuzencollege aan de Willem de Zwijgerlaan in Vlaardingen konden ouders na het gesprek met hun mentor een boek mee naar huis nemen. Ook op de andere locaties van het Geuzencollege aan de Arij Koplaan en op het Geuzenplein zag je ouders met een boek de school verlaten zo aan het begin van het cursusjaar.

Op een heuse boekenstand in de aula lagen zo’n 200 boeken. Van alles wat. Van thriller tot prentenboek, van Bosatlas tot ‘Hoe overleef ik de brugklas’. De reacties waren lovend. De docent die bij de stand stond, nodigde hen uit iets te kiezen wat hen aansprak. Met enthousiasme kozen vele ouders een boek en het onderwerp lezen kwam zo op een ongedwongen wijze ter sprake. Achter in het boek troffen de ouders het volgende aan:

,,Dit boek wordt u aangeboden vanuit het ‘Lees een boek project van het Geuzencollege’’

De boeken zijn tweedehandsboeken die allemaal in prima staat verkeren. De honderden boeken zijn geleverd door de boekenmarkt van De Windwijzer in Vlaardingen en door Lokaal97 (de opleidingswinkel van het Geuzencollege aan de Vlaardingse Hoogstraat). Het project is daarmee ook mooi voorbeeld van maatschappelijke samenwerking.

Het idee ontstond bij directeur Theo Werner als vervolg op de boekenstand voor docenten. Aan het einde van het schooljaar mogen al twee jaar lang de leraren van zijn school een boek kiezen voor hun vakantie. Leesbevordering is binnen het Geuzencollege een belangrijk aandachtspunt.

Met dergelijke initiatieven wil de school een leescultuur in de steigers zetten. Taal is belangrijk in onze samenleving, en: “Wie leest die blijft”. Of zoals de Stichting Lezen stelt: “Wie leest heeft de wereld binnen handbereik”. Als volwassenen kunnen uitdragen wat boeken kunnen betekenen voor zichzelf en ook voor degenen die zij opvoeden of opleiden, neemt de jongere generatie mogelijk ook weer een boek ter hand. Er is nog zoveel moois te ontdekken. Ook in boeken!

 Gerelateerd