Categorieën

Service

Ouderbetrokkenheid voor nieuwkomers

Ouderbetrokkenheid voor nieuwkomers
Onderwijs

Ouderbetrokkenheid voor nieuwkomers

  • Advertorial
  • 15-10-2015
  • Onderwijs
Ouderbetrokkenheid voor nieuwkomers

VLAARDINGEN - Stichting Aanzet, een organisatie in Vlaardingen die ondersteuning biedt aan ouders en professionals op het gebied van opvoeding en onderwijs,  is bij het neveninstroomproject de Globe een pilot gestart om ouderbetrokkenheid te vergroten van ouders met kinderen die minder dan drie jaar in Nederland wonen.

Bij de Globe wordt les gegeven aan kinderen van zes tot en met twaalf jaar die korter dan drie jaar in Nederland wonen. De lessen zijn erop gericht deze groep kinderen zo snel mogelijk de Nederlandse taal aan te leren, zodat ze door kunnen stromen naar het reguliere onderwijs. Bovendien wennen de kinderen  aan de Nederlandse schoolsituatie en hebben zij meer kans om met succes het Nederlandse onderwijs te volgen.

De ouders van deze kinderen worden nu meegenomen in het project door hen een cursus aan te bieden waarin zij uitleg krijgen over het Nederlandse onderwijs. Zij leren wat school van ouders verwacht en wat ouders van school mogen verwachten. In de bijeenkomsten volgen zij verschillende lessen over ouderbetrokkenheid, de leerprestaties van kinderen, de rol van ouders bij taalontwikkeling en krijgen zij opvoedondersteuning.  De ouders volgen veelal drie dagen in de week Nederlandse les maar krijgen in de ouderbijeenkomsten ook Nederlandse woorden en zinnen aangeboden die vooral met het onderwijs te maken hebben.  Zij vinden dit heel prettig.

Het valt op dat de groep ouders, veelal Syrische vluchtelingen, ontzettend enthousiast en leergierig is. Nu zij genoodzaakt zijn in een ander land te leven, willen zij er het beste van maken door zo snel mogelijk Nederlands te leren. Zo kunnen zij ook werk vinden en een goed bestaan opbouwen voor henzelf én voor hun kinderen.

De groep komt wekelijks naar de ouderbijeenkomsten om te begrijpen wat er van hen verwacht wordt in het onderwijs zodat zij hun kind beter kunnen helpen. Daarnaast is het voor hen een mogelijkheid om in contact te komen met andere ouders en zo nieuwe kennissen of vrienden te krijgen in een nieuw land.

Stichting Aanzet

Van Beethovensingel 126, Vlaardingen

Meer over Stichting Aanzet →