Schrijver Roland Colastica op Daltonschool De Klinker

06-10-2018 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - Vrijdag 5 oktober bezocht de uit Curaçao afkomstige schrijver Roland Colastica Daltonschool de Klinker aan de Binnensingel. Dit in het kader van Kinderboekenweek 2018 met als thema ‘Kom erbij’. 

Zijn eerste boeken, gedichten en korte verhalenbundels voor volwassenen en kinderen waren geschreven in zijn moedertaal, het Papiamentu. In 2012 verscheen zijn eerste Nederlandstalige jeugdboek getiteld ‘Vuurwerk in mijn hoofd’. Om het lezen te bevorderen heeft Colastica zich verdiept in verschillende vormen van storytelling en hij gebruikt de vertelkunst om lezen aan te bieden. Alle leerlingen van Daltonschool De Klinker hebben daar enorm van genoten. Eerst kwamen de groepen 1 tot en met 4 aan de beurt, en daarna de groepen 5 tot en met 8. Er werd veel gelachen in een ontspannen sfeer en het enthousiasme voor lezen is deze middag enorm toegenomen.

Daltonschool de Klinker is te vinden aan de Binnensingel 128 in de Oostwijk. De speerpunten binnen het Daltononderwijs zijn zelfstandigheid, vrijheid/verantwoordelijkheid, samenwerken, effectiviteit en reflectie. De kinderen worden van de peutertijd tot aan de laatste groep begeleid door de leerkrachten om te leren eigen verantwoordelijkheid te nemen. De kinderen krijgen de vrijheid (binnen gestelde grenzen) om zelf bepaalde keuzes te maken. Zo kunnen de kinderen in overleg met de leerkracht het tempo en de volgorde van een opdracht bepalen, kiezen welke hulpbronnen ze wel of niet raadplegen en de tijd die ze aan verschillende onderdelen besteden. Bovendien is het nadenken over je eigen gedrag en werk een belangrijk onderdeel binnen het Daltononderwijs op de Klinker.

Gerelateerd