UN1EK en Albeda openen Leerwerkplaats voor studenten

03-02-2019 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - Op donderdag 7 februari vieren UN1EK en Albeda College Sociaal & Pedagogisch de feestelijke start van de Leerwerkplaats bij IKC Het Spectrum aan de Boslaan in Vlaardingen. De Leerwerkplaats is een beroepsgerichte leer-werkomgeving, waar studenten van de mbo opleiding Pedagogisch Werk in de beroepspraktijk van de kinderopvang worden opgeleid. De studenten van Albeda-locatie Buys Ballotlaan Vlaardingen gaan in IKC Het Spectrum onder begeleiding van een docent en een praktijkopleider aan de slag met praktijkopdrachten.


Aanleiding

UN1EK en Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk zijn al jarenlang goede partners in het opleiden van pedagogisch medewerkers. Een aantal eerdere samenwerkingsvormen zoals gastlessen, sollicitatiegesprekken op school, het afnemen van assessments, het gezamenlijk ontwikkelen van de BPV-gids en een proeftuin heeft geleid tot deze nauwe vorm van duurzame samenwerking en wederzijdse kennisdeling: de Leerwerkplaats.


Gezamenlijke doelstellingen

UN1EK en Albeda zien het als een gezamenlijke, maatschappelijke opdracht om studenten inspirerend en effectief op te leiden, waardoor er een goede aansluiting ontstaat met de beroepspraktijk in de kinderopvang. De integrale kindcentra van UN1EK bieden opvang en onderwijs in een doorgaande lijn voor kinderen van 0 tot 13 jaar. De studenten maken in de Leerwerkplaats kennis met deze doorgaande leerlijn. Door zo dicht in de praktijk op te leiden kiezen sommige studenten tijdens hun opleiding met overtuiging voor werken in de kinderopvang. Andere studenten raken geïnspireerd om een vervolgopleiding tot onderwijsassistent of de pabo te volgen.
De Leerwerkplaats biedt voordelen voor alle partijen: studenten van Albeda zijn verzekerd van een goede stageplaats en krijgen na het behalen van hun diploma de mogelijkheid om in dienst te treden bij UN1EK. Albeda biedt studenten een inspirerende en beroepsgerichte opleiding en UN1EK is verzekerd van de instroom van goed opgeleide pedagogisch medewerkers.


Ontwikkeling stopt nooit

Sinds 1 januari heeft UN1EK twee pedagogisch coaches in dienst. Dit is een verplichting voor alle kinderopvangorganisaties vanuit de Wet IKK. De pedagogisch medewerkers worden o.a. aan de hand van video interactie begeleiding gecoacht op de werkvloer om hun beroepsvaardigheden verder te ontwikkelen. De samenwerking tussen Albeda en UN1EK in de Leerwerkplaats biedt mogelijkheden om studenten en pedagogisch medewerkers gezamenlijk te scholen. Zo werken UN1EK en Albeda voortdurend aan de opleiding en ontwikkeling van medewerkers en dat komt de kwaliteit van de kinderopvang ten goede!


Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date