Van stoere onderzeebootkapitein tot transgenderactivist

20-11-2017 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN – Van stoere onderzeebootkapitein tot transgenderactivist; dat is een deel van haar levensverhaal dat Jeanette Solstad Remø vandaag vertelde op het Geuzencollege aan de Ary Koplaan. Het vormde de start van de schrijfmarathon op de school voor Amnesty International, waarbij brieven geschreven werden voor Sakris Kupila, een transgenderactivist uit Finland voor wie dit jaar tijdens de Schrijfmarathon actie wordt gevoerd.
De Schrijfmarathon op school is van 20 november tot en met 20 december. Amnesty International vraagt aan leerlingen in het voortgezet onderwijs, basisonderwijs, op hogescholen en ROC’s brieven te schrijven tegen onrecht. Op 10 december vindt de landelijke Schrijfmarathon plaats. Verspreid over honderden plaatsen in Nederland schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés brieven en kaarten.

Het verhaal van Jeanette en Sakris

Jeanette werd als jongen geboren, maar voelde zich een meisje. Het duurde lang voor ze daarvoor uit durfde te komen. Toen ze dat uiteindelijke deed, wilde ze dat in haar paspoort ‘vrouw’ in plaats van ‘man’ bij haar naam zou komen te staan. Dat was alleen mogelijk als ze een ingrijpende operatie zou ondergaan. Dat wilde ze niet. Tijdens de Schrijfmarathon 2014 werd massaal voor haar geschreven. Met succes: in 2016 werd de Noorse wet aangepast. Noorse transgenders hoeven nu geen operatie te ondergaan voor juridische erkenning van hun sekse.

In Finland is het nog niet zover. Daarom voeren we dit jaar actie voor Sakris Kupila. Ook hij is transgender. Om als man erkend te worden, moet hij zich eerst laten steriliseren. Hij wil daar niet toe gedwongen worden.

De start van de schrijfmarathon en het verhaal van Jeanette werden vanochtend live uitgezonden op YouTube. Voor wie het allemaal moest missen is hier!  de link om het nog een keer te bekijken.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date