Categorieën

Service

Vlaardingse studenten aangepakt op fraude

Vlaardingse studenten aangepakt op fraude
Onderwijs

Vlaardingse studenten aangepakt op fraude

  • Redactie
  • 30-07-2015
  • Onderwijs
Vlaardingse studenten aangepakt op fraude

VLAARDINGEN - Vlaardingse studenten hebben er flink op los gefraudeerd. In 2012 en 2013 ontvingen zij in totaal € 44.646,- teveel aan studiefinanciering door een onjuist adres op te geven. Klein lichtpuntje, de confraters uit Schiedam maakten het nog bonter met een fraude ter hoogte van ruim 65.000 euro.

Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die gaat over de studiefinanciering. De informatie over de frauderende studenten werd verschaft in reactie op vragen van journalisten, die hiervoor een beroep deden op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). De cijfers zijn begin deze week vrijgegeven. Zij geven de mogelijkheid om per stad te kijken hoeveel studenten de fout in gingen. In 2012 werd achttien keer een student in Vlaardingen betrapt op het doorgeven van onjuiste adresgegevens. Studenten ontvangen een hogere bijdrage als zij uitwonend zijn, dus niet bij hun ouders wonen. Als thuiswonende studenten een adres opgeven dat anders is dan dat van hun ouders, kunnen zijn dus hogere studiefinanciering krijgen.

De achttien gevallen zorgden voor een ruim 17.000 euro hogere bijdrage van DUO, dan waar de studenten naar later bleek recht op hadden. De studenten kwamen er niet zonder kleerscheuren vanaf: behalve het te veel ontvangen bedrag, moesten zij ook een kleine 9.000 euro boete betalen. Ook in 2013 lag het aantal fraudegevallen met Vlaardingse studenten op achttien, maar het totaal aan onterecht ontvangen bijdrages liep op naar 27.215 euro. In dat jaar werd ruim 14.000 aan boetes opgelegd.

DUO is in 2012 en 2013 de studenten strenger gaan controleren. Een jaar eerder was gebleken dat er in Nederland tussen de veertig miljoen en vijftig miljoen euro onterecht aan beurzen voor uitwonenden was uitgekeerd. In heel Nederland werden in 2012 in totaal 3.159 controles uitgevoerd. Daarbij liepen 1.572 studenten tegen de lamp. Een jaar later werden 1.800 frauderende studenten betrapt bij een totaal van 4.028 controles. In 2012 werd er in totaal ruim 1,5 miljoen euro teruggevorderd, in 2013 zelfs bijna het dubbele. Het totaalbedrag aan boetes was in beide jaren grofweg de helft van de ten onrechte genoten studiefinanciering.