Vredesweek op De Internationale Vos

14-10-2020 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - Enkele weken geleden hebben we in ons land de Vredesweek met elkaar gevierd. Zoals ieder jaar hebben ook de leerlingen van drie van de uitstroomgroepen van De Internationale Vos hier aan mee gedaan. Dit zijn leerlingen die in hun tweede jaar in het nieuwkomerstraject beland zijn en aan het eind van het jaar naar het reguliere onderwijs gaan uitstromen.

Een groot deel van de tijd zijn ze bezig met het leren van de Nederlandse taal en het voorbereiden op de gang naar hun nieuwe school. Maar de school vindt dat ze nog een extra taak heeft naast dit onderwijs; het wegwijs maken in de Nederlandse samenleving. Daarom doet ze mee aan activiteiten als die van de Vredesweek. En net als andere jaren wordt aan het thema een invulling gegeven die dicht bij de leerlingen staat.

Dit jaar was het thema: 'Vrede verbindt verschil'. In een aantal projectlessen is er gekeken naar verschillen tussen Nederlanders en nieuwe Nederlanders. In gesprekken werd duidelijk hoe zij, als nieuwkomers, kijken naar het nieuwe land en haar bewoners. Heel vaak kwam eruit dat Nederland een leuk land is en dat ze blij zijn met de 'kansen die ze hier krijgen. Uit een gehouden enquête werd duidelijk dat de meesten hopen hier voorlopig te mogen blijven. Alleen hopen ze wat meer contact te krijgen met de Nederlanders; zoeken ze verbinding.

Naast de projectlessen hebben leerlingen ook meegedaan aan workshops in Kade 40, die georganiseerd waren door het Platform Anders Vlaardingen. Daar werd op kunstzinnige wijze gewerkt aan de thematiek. Er is gedanst, geschilderd en gefotografeerd. Als dank werd er een zak kraanvogels achtergelaten en een aantal vredesvlaggen, die op dit moment te zien zijn in het voormalig V&D-pand ophet Veerplein.

En als klap op de vuurpijl heeft een oud-leerling van de school, Sintia Tachaji, meegedaan aan de forumdiscussie in de Windwijzer, terwijl ze trots werd gadegeslagen door haar voormalig mentor en directeur. Kortom; net als vorig jaar was het deelnemen aan de Vredesweek een succes. Volgend jaar zijn is de Internationale Vos er weer bij.

 


Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date