Categorieën

Service

Week van de Alfabetisering: Maak tijd voor taal!

Week van de Alfabetisering: Maak tijd voor taal!
Onderwijs

Week van de Alfabetisering: Maak tijd voor taal!

  • Advertorial
  • 15-09-2015
  • Onderwijs
Week van de Alfabetisering: Maak tijd voor taal!

VLAARDINGEN - Stichting Aanzet maakte in de landelijke Week van de Alfabetisering, die van 7 tot en met 13 september plaatsvond, nog meer tijd voor taal dan zij dit normaal al doet.

Tijdens alle oudergroepen en taallessen is door medewerkers van Aanzet aandacht besteed aan de alfabetisering. Veel ouders keken ervan op, dat Nederland 1,3 miljoen laaggeletterden heeft en dat 17 procent van de Vlaardingse bevolking, hier door uiteenlopende redenen deel van uitmaakt. Het is goed hier aandacht aan te besteden, zodat laaggeletterden er steeds meer voor uit durven te komen, dat zij niet goed lezen en/of schrijven, waardoor er mogelijkheden voor hen gezocht kunnen worden hier iets aan te doen. Niet kunnen lezen en schrijven leidt vaak tot een geïsoleerd leven.

Aanzet heeft het belang van voorlezen weer extra onder de aandacht van ouders gebracht. Het is nog steeds een feit, dat kinderen die 15 minuten worden voorgelezen 50 keer zoveel woorden leren, als kinderen die niet worden voorgelezen. Het project Voorleesplezier, waarbij vrijwilligers van Aanzet 18 weken lang in gezinnen gaan voorlezen en spelen met jonge kinderen, voorziet in een grote behoefte en draait ook dit schooljaar weer op volle toeren. (Voorleesvrijwilliger worden?; Geef je op bij Marian van der Pauw, 010 - 2322111).

Op maandag 7 oktober organiseerde Aanzet een Taallunch met haar nieuwe collega’s van Hoogerwerf for office. Na de informatie over laaggeletterdheid werd voorgedaan hoe je een elfje kunt schrijven. Alle aanwezige medewerkers van Hoogerwerf for office en Aanzet maakten daarna een elfje: een gedicht van elf woorden, waarin je kort en krachtig iets kunt schrijven over allerlei onderwerpen. Het was een uiterst leuke bijeenkomst; voor herhaling vatbaar!

mobieltjes
heel handig
en vreselijk irritant
ik kan niet zonder
help!

ruimte
in overvloed
een top idee
nieuwe gezellige gastvrije collega’s
Aanzet                                                                                                                                

wereld
zoveel mensen
waarom zoveel doden
omdat wij niet samenwonen
oorlog

Afgelopen zaterdag stond Aanzet met andere medewerkers van het Taalfront in twee informatiekramen bij de Stadsbibliotheek in het Centrum. Daar werd onder andere het ‘Langste Gedicht’ van Vlaardingen geschreven en informatie verstrekt over het Taalaanbod in Vlaardingen. Aanzet stond ook op de vrijwilligersmarkt om Voorleesplezier te promoten. Dat werkte: de afspraken met nieuwe voorlezers zijn al gemaakt. 

Stichting Aanzet

Van Beethovensingel 126, Vlaardingen

Meer over Stichting Aanzet →