'Gemeente moet schulden kwijtschelden'

17-12-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - De gemeente moet in een groot deel van de gevallen gemeentelijke schulden van Vlaardingers kwijtschelden. Dat wil Tim Thiel van fractie Boers en donderdag 19 december zal hij daarvoor een motie indienen in de gemeenteraad.

Tiel betoogt dat in veel gevallen de (lokale) overheid mede verantwoordelijk is voor het oplopen van de schulden van Vlaardingers. Vooral door substantiële verhogingen, rentes en invorderingskosten van opgelegde boetes. De gemeente moet in het vervolg de schulden aan de gemeente kwijtschelden van inwoners die al drie jaar hun best hebben gedaan om deze schuld terug te betalen. Ook moet de gemeente Vlaardingen incassokosten gaan maximaliseren tot 75 euro. Tenslotte vindt Tiel dat bij Vlaardingers met een bijstandsuitkering die een schuld hebben de inhouding op de uitkering niet hoger mag zijn dan 5 procent.

Hoe groot het aantal mensen is waarvoor dit geldt? Dat geeft Tiel niet aan, en ook het bedrag waarom het gaat noemt hij niet. De kosten die de maatschappij moet maken rond inwoners met schulden zijn echter volgens Tiel hoger dan de kosten voor het kwijtschelden van de schulden.

Op social media wordt er al gereageerd op het voorstel; een goed idee om de hoge boetes af te schaffen, maar wel moet de schuld terugbetaald worden: ,, Geen hoge boetes opleggen maar wel afbetalen. Anders gaan ze weer de fout in. Ik kan ook geen schulden maken zonder het terug te moeten geven’’.

Ingrid Wijker van de Fractie Kerkhof/Onafhankelijke Socialisten neemt alvast een ‘voorschot’ op het debat dat hier aanstaande donderdag over plaats zal vinden: ,, Beter is het te kijken naar de schuldvraag. Heeft iemand een huurachterstand, dan is het goedkoper mensen te helpen met hun huurachterstand, dan ze op straat te zetten. Schulden zomaar kwijtschelden, betekent ook bewuste fraudeurs matsen. Weet niet of wij dit moeten willen. Mensen horen er wel iets van te leren...zeker de fraudeurs.’’Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date