Categorieën

Service

Big Brother bij de buren?

Big Brother bij de buren?
Politiek

Big Brother bij de buren?

  • Redactie
  • 17-02-2021
  • Politiek
Big Brother bij de buren?
MAASSLUIS/VLAARDINGEN – Hebben ze een punt of maken ze zich druk om niets? D66 Maassluis heeft in ieder geval vragen gesteld over de manier waarop de gemeente daar de bezoekers aan de stad wil registreren.

Het college geeft aan dat we ons geen zorgen hoeven te maken over een schending van privacy, omdat er geen persoonlijke data wordt geregistreerd'', aldus D66. De partij maakt zich echter wel degelijk zorgen. ,,Er worden enkel MAC-adressen van smartphones geregistreerd. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is het MAC-adres van een telefoon een persoonsgegeven en mag wifi-tracking volgens de AVG slechts onder zeer strikte voorwaarden worden gebruikt.''

D66 wil nu van het college van burgemeester en wethouders weten in welke gebieden het bezoek wordt gemonitord en of dat continu gebeurt of alleen op specifieke momenten. ,,Op welke manier worden de gegevens geanonimiseerd?'' zo wil de partij ook weten. ,,En hoe worden bezoekers en bewoners van Maassluis geïnformeerd over het feit dat zij anoniem gemonitord worden met behulp van sensoren? Kunnen bezoekers en bewoners registratie van hun gegevens vooraf weigeren?''
 

U wordt al gevolgd: WIFI tracking

Als je wifi aan staat wanneer je je in de openbare ruimte bevindt, dan kan een bedrijf of de gemeente de locatiegegevens van je mobiele apparaat opslaan en verwerken. Dit is wifi-tracking. Winkels, winkelcentra en restaurants kunnen deze informatie gebruiken om bij te houden hoeveel mensen langslopen, binnenlopen en welke plekken zij daarbinnen precies bezoeken. Handige informatie waarmee gekeken kan worden welke producten of plekken populair zijn en welke niet, én of er op een bepaalde plek meer personeel moet worden ingezet.

Het gaat strikt om plaatsgegevens, persoonsgegevens mogen niet worden verzameld, tenzij dit noodzakelijk is in verband met de openbare orde, waarvoor bijvoorbeeld ook bewakingscamera’s gebruikt mogen worden.