Boosheid in raad over afschaffen vrij reizen

17-10-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – ‘We hadden destijds de middelen voor een pilot, maar voor een verlenging ontbreken die. Maar het gaat hier niet om een manier om de Begroting sluitend te maken’. Wethouder Bart de Leede verdedigde vanavond in de raad met deze bewoordingen mede het stoppen van de pilot vrij reizen voor ouderen. Al eerder had het college laten weten dat de proef per 1 december op zou houden.

De proef was op verzoek van de gemeenteraad vorig jaar in december 2018 gestart. Met als doel om bij ouderen met een kleine portemonnee de financiële drempel weg te nemen om familie en kennissen te bezoeken of een uitje te maken. Het ging om ongeveer 2.500 AOW-gerechtigden met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Het afgelopen jaar hebben ongeveer 1.100 ouderen gebruik gemaakt van de proef Vrij reizen met het openbaar vervoer in Vlaardingen.

Het college had eerder laten weten dat het effect op het daadwerkelijk terugdringen van eenzaamheid onder ouderen beperkt was en de kosten van vrij reizen relatief hoog.

Desiree de Jong van het AOV was behoorlijk woest over deze ‘move’ van het college, met name omdat het stoppen van de proef eerst naar de media was gecommuniceerd en niet naar de raad. De Jong moest het dan ook via die weg vernemen, dat terwijl juist zij zich zo hard gemaakt had destijds voor het vrij reizen. Het kon er bij haar niet ‘in’ dat het rendement als (vrijwel) verwaarloosbaar werd beschouwd, of niet in verhouding stond tot de kosten. Zij kreeg daarbij steun van meerdere collega’s van coalitie en oppositie, maar niet van iedereen. Raadslid Ruben van der Zande van de VVD vond eenzaamheidsbestrijding ook een zaak van de maatschappij. Dat dit een ‘bijkomend effect’ van het vrij reizen was, da’s mooi, maar niet per se de verantwoordelijkheid van alleen de overheid. Marnix Alderliesten van het CDA voegde hieraan toe dat ‘vrij reizen mooi is, maar dat betekent betaald door de gemeente en dat geld is er nu niet’. Dat was uiteindelijk ook de conclusie van het debat, waarbij de raad bij de behandeling van de Begroting natuurlijk anders kan besluiten. Gezien de tekorten zal dat er niet in zitten.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date