ChristenUnie/SGP wil Hoogstad behouden

15-05-2017 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De raadsfractie van de ChristenUnie/SGP wil Landgoed Hoogstad graag houden. En als de gemeente het voormalige terrein van de familie Moerman, inclusief de huisartsenpraktijk van dokter Moerman, toch wil verkopen, dan het liefst aan een stichting die het historische erfgoed in takt laat. Dat is de kern van de brief die raadslid Erik van Pienbroek onlangs gestuurd heeft aan het college van B&W.

Van Pienbroek schrijft namens de fractie dat voormalige praktijk van dokter Moerman behouden moet worden voor Vlaardingen gezien de landelijke bekendheid die hij verkregen heeft inzake de bestrijding van kanker. De CU/SGP laat daarbij echter wel weten het gedachtengoed van Moerman te verwerpen. De koopman lijkt het in de redenering van de CU/SGP te winnen van de dominee: laat Moermans nalatenschap een historische trekpleister zijn, ondanks dat we afkeuren waar deze huisarts voor stond.

De mening van de CU/SGP fractie wijkt feitelijk nauwelijks af van het scenario dat de gemeente zelf voor ogen heeft. De cultuurhistorische en monumentale aspecten van het landgoed  moeten bewaard blijven. De woning, huisartsenpraktijk en boerderij platgooien en nieuwbouw neerzetten is dus geen optie.

Van Pienbroek vraagt in zijn brief tenslotte naar de jaarlijkse kosten voor het onderhoud en beheer van het Landgoed. Wanneer de hoge lasten de belangrijkste redenen tot verkoop zijn, dan ziet hij graag dat een eventuele verkoop plaats vindt aan een vereniging of stichting die de historiciteit en de archeologische waarde van het landgoed waarborgt, zoals bijvoorbeeld vereniging ‘Hendrick de Keijser’. Deze vereniging heeft overigens al twee panden in Vlaardingen in bezit: Westhavenkade 45 en de Visbank.


Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date