College: 'Horecacontrole geen razzia'

13-03-2020 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Op 20 december 2019 is er een integrale controle geweest van tien horecagelegenheden. Daarbij zijn zo’n beetje alle controlerende instanties betrokken die je je kunt voorstellen. Variërend van de NVWA tot en met sociale recherche. Werkelijk alles wordt dan gecontroleerd, van illegale werknemers tot voedselveiligheid. Dat zoiets gebeurt als een restaurant of café in vol bedrijf is, is voor de hand liggend. Dat wordt echter niet altijd in dank afgenomen en raadsleden Ron Boers, Marco van Unen en Peter Leeman stelden daar kort na 20 december vragen over. Ze hadden het daarbij zelfs over ‘razzia’ en ‘maffiagelegenheid’. En of die controles niet buiten sluitingstijd konden plaatsvinden of op een rustig tijdstip. Probleem is echter dat dan veel mogelijke overtredingen (of zelfs misdrijven) weggewerkt kunnen worden. Of gewoon niet vastgesteld kunnen worden.

Afgelopen week gaf het college antwoord op de gestelde vragen en legde keurig uit hoe het precies in zijn werk gaat, zo’n controle. En ja, daar zijn aardig wat personen bij betrokken, maar die gaan niet allemaal tegelijk naar binnen, ze lossen elkaar af. En de werkwijze is altijd hetzelfde. Horecaondernemers weten bovendien dat deze controles jaarlijks plaats (kunnen) vinden, en bij geconstateerde overtredingen mogelijk vaker. Risico van het vak.

Bij de controle van de tien horecagelegenheden zijn overigens verschillende overtredingen geconstateerd; in vijf gevallen was de hygiëne niet op orde en in één specifiek geval was er zelfs iets niet geschikt voor consumptie. De brandweer constateerde ook nog eens losse elektriciteitsleidingen en onbereikbare blusmiddelen en de sociale recherche een illegale werknemer en iemand die werkte zonder een melding aan de instantie waar ook nog eens een uitkering van ontvangen werd. De lijst aan overtredingen is daarmee nog niet compleet, maar het vaststellen ervan geeft wel argumenten aan controles als zaken in vol bedrijf zijn. De door het college in de antwoorden opgesomde lijst van geconstateerde overtredingen van de afgelopen jaren onderstreept dat nog eens extra. Dat een restaurant vol zit is dan spijtig voor de ondernemer. Het college neemt daarbij wel met klem afstand van de door de raadsleden gebruikte termen als ‘razzia’.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date