Crisis, welke crisis?

04-07-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Onze planeet zit midden in een klimaatcrisis en ecologische crisis die zijn weerga niet kent. Dat stelde vanavond Neill Voorburg van GroenLinks in de gemeenteraad en hij diende er ook nog eens een motie over in bij zijn collega’s. Een motie waarin de raad verklaart dat het inderdaad ‘crisis’ is en hier dan ook naar handelt; alles doen om deze crisis het hoofd te beiden, burgers te betrekken bij maatregelen , maar wel alles binnen de financiële kaders en mogelijkheden.

Voorburg kreeg hierop wel de nodige kritiek te verduren. Frans Hoogendijk van ONS Vlaardingen vond dat Voorburg zijn voorstellen kleiner en lokaal moest maken. De tekst en het verzoek van de motie waren te zwaar aangezet. Althans dat vond Frans Hoogendijk (‘ik bewonder wel uw inzet’) en dat zei Nel Versteeg van de PvdA.

‘Grote woorden’ vond ook het gros van de collega’s van Voorburg en verwezen werd naar een motie die kon rekenen op meer steun van de raad: die van D66, die erna behandeld zou worden. De motie van GroenLinks werd daarna weggestemd door een meerderheid: 27 stemmen tegen en slechts 6 voor.

Koen Kegel van D66 lichtte daarna ‘zijn’ motie toe waarin niet werd gesproken over een crisis maar wel over onder meer verduurzaming en het aanleggen van een infrastructuur voor het opladen van elektrische auto’s. Aan de slag gaan met het onlangs landelijk vastgestelde klimaatakkoord. Mooi, maar bij wie wordt de rekening neergelegd, vroeg Ron Boers van de gelijknamige fractie zich af. Gilles Pappers van ONS Vlaardingen vond sommige zaken er niet in horen: niet elektrische auto’s maar waterstof als brandstof vormt de toekomst. Pappers wilde graag ook details over hoe uitstoot terug te brengen.

De motie werd uiteindelijk afgewezen met 13 stemmen voor en 20 tegen. De tegenstemmers wilden liever afwachten met welke voorstellen het college komt.

  


Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date