Categorieën

Service

De VVD en de geheimzinnige pijlen

De VVD en de geheimzinnige pijlen
Politiek

De VVD en de geheimzinnige pijlen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 28-10-2016
  • Politiek
De VVD en de geheimzinnige pijlen
VLAARDINGEN – In 2015 is de gemeente gestart met het aanbrengen van gele driehoeken op straat die aangeven waar zich brandkranen bevinden. Gebleken is, dat de geschilderde pijlen op straatklinkers te snel wegslijten, waardoor de jaarlijkse onderhoudskosten erg hoog worden. Daarom is een proef uitgevoerd met ‘pijltegels’. Met het aanbrengen van deze tegels met gele pijl op 25 locaties werd inzichtelijk of ze voldoende opvielen en hoeveel tijd het in beslag neemt om deze tegels netjes aan te brengen. Opvallend waren deze tegels zeker, maar ze passen niet binnen de sierbestrating. Hierop zijn ze weer verwijderd.

Voor de VVD is hiermee niet ‘de kous af’; onlangs stelde de fractie er al een zestal vragen over, en deze week werd dat aantal verdubbeld: maar liefst twaalf vragen over de pijlen werden voorgelegd aan het college.

Het merendeel van de vragen gaat over welke kosten er tot nu toe gemaakt zijn voor de proef en de kosten die ‘zouden zijn gemaakt’  als er ‘pijltegels’  bij alle 1800 brandkranen in Vlaardingen waren gelegd. De VVD vraagt zich daarbij ook af of de gemeente nu naar andere oplossingen kijkt om de brandkranen snel vindbaar te maken voor de brandweer en of dit sowieso een verplichting is voor iedere gemeente: ,,Wij lezen dat het aanbrengen van de gele pijlen in meerdere gemeenten onderwerp van gesprek is. Onze fractie gaat er vooralsnog van uit dat alle gemeenten in Nederland verplicht zijn de brandkranen te markeren’’, aldus fractievoorzitter Vera Kalf.

Kalf stelt dat veiligheid voor de VVD boven alles gaat en vraagt wanneer de gemeente, na anderhalf jaar proeven doen, denkt een definitieve oplossing gevonden te hebben: ,,Je moet er toch niet aan denken dat een brand blussen (grote) vertraging oploopt vanwege verondersteld gebrek aan kennis bij de regionale brandweer waar of de brandkranen in Vlaardingen ter beschikking zijn’’. Met de vallende bladeren in dit jaargetijde en de mogelijke sneeuw in de komende winter lijken gele pijlen overigens een minder ‘handige’ oplossing dan de bestaande wegenkaarten waar brandkranen op ingetekend staan.