Debat arbeidsmigranten: veel geblaat, weinig wol

15-09-2017 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De publieke tribune bij de raadsvergadering was gisteren volgepakt met leden van de Volkstuindersvereniging Zuidbuurt, die afkwamen op het debat over arbeidsmigranten. Het debat zelf, aangevraagd door ONS.Vlaardingen, ging vrijwel niet over of er naast de volkstuintjes aan de Zuidbuurtseweg 144 Polen, Hongaren en Litouwers gehuisvest moesten worden. De inzet van het debat was eigenlijk in het geheel niets, omdat het niet gekoppeld was aan een besluit dat de raad moest nemen.

Ron Boers van ONS.Vlaardingen trapte af en maakte er in eerste instantie een vragenhalfuurtje van, waarbij verantwoordelijk wethouder Hans Versluijs antwoord moest geven op vragen als ‘hoeveel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa zijn er eigenlijk woonachtig in Vlaardingen’ en ‘hoe is een en ander beleidsmatig geregeld’. Boers’ collega raadsleden vroegen zich dan ook al snel openlijk af wat hun rol was, immers hij stelde aan hen geen enkele vraag, noch zocht hij in een stevig debat de confrontatie op om helderheid te krijgen in ieders standpunten.

Wethouder Versluijs legde nog eens uit dat Nederland was opgedeeld in regio’s en dat landelijk geregeld was dat er in elke regio afspraken werden gemaakt over de huisvesting van minimum aantallen arbeidsmigranten. Voor Vlaardingen gold een aantal van 300 plekken en samen met de ‘convenantpartners’ (uitzendbureaus en woningcorporaties) is dat hier ook het geval. Boers stelde dan maar voor om de afspraken de prullenbak in te gooien en misschien een referendum onder de bevolking uit te schrijven: Wilt u meer (of minder) Moe-landers? ,,Struisvogelpolitiek van ONS.Vlaardingen’’, antwoordde Ivana Somers van Leefbaar Vlaardingen, die vond dat Boers zijn ogen sloot voor de dagelijkse werkelijkheid. Peter Caljé van D66 formuleerde het nog wat uitgebreider: ,,Ik heb moeite met de suggestie van ONS.Vlaardingen dat als je stopt met het maken van afspraken dat de problemen dan verdwijnen. U biedt geen oplossingen en dus stelt u burgers weer teleur’’.

Boers bekritiseerde daarop het voornemen van het college om de boerderij aan de Zuidbuurt, inclusief de grond, aan uitzendbureau Tradiro te verhuren, maar kreeg wederom stevige kritiek van fractievoorzitter Somers van Leefbaar Vlaardingen: ,,Niet wij, maar u heeft het college eerder toestemming gegeven om een bestemmingswijziging als deze zelfstandig door te voeren. U bent dus zelf verantwoordelijk voor deze puinhoop, die wij niet wilden’’. Boers probeerde hierop met een vloedgolf aan woorden terug te ‘counteren’ maar moest incasseren. Aan het eind van het debat probeerde hij wethouder Versluijs tenslotte te dwingen zich in een slotwoord te richten tot de aanwezige volkstuinders. Hier werd hij voor het laatst ‘afgefloten’ door de voorzitter van de raad, burgemeester Annemiek Jetten. ,,Het laatste woord was aan u, meneer Boers. Daar blijft het bij’’.

De besluitvorming over de mogelijke huisvesting van arbeidsmigranten zal later nog in de raad besproken worden. Andere mogelijke locaties, waaronder de huisvesting voor daklozen de Elementen en een mogelijke plek aan de Zwanensingel, zijn daarbij voor de gemeenteraad (officieel) nog niet ‘uit beeld’.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date