Categorieën

Service

DENK wil slavernijmonument in Vlaardingen

DENK wil slavernijmonument in Vlaardingen
Politiek

DENK wil slavernijmonument in Vlaardingen

  • Redactie
  • 07-06-2023
  • Politiek
DENK wil slavernijmonument in Vlaardingen
VLAARDINGEN – Er moet in Vlaardingen een slavernijmonument komen, en bij voorkeur op een plein dat vernoemd wordt naar Keti-Koti, ofwel de herdenking van het einde van de slavernij.

Afgelopen week diende raadslid Salih Akca van de fractie van DENK een concept motie in waarin hij pleitte voor zowel dit monument als het plein. Daarnaast wil Akca dat personen uit groepen met een migratieachtergrond die een wezenlijke bijdrage leveren aan de gemeenschap gedecoreerd worden. Tenslotte roept hij het college in zijn motie op om een onderzoek te starten naar mogelijke betrokkenheid van Vlaardingse families of van Vlaardingen bij het slavernijverleden.

Op initiatief van de fractie van DENK werd in de raadscommissie van afgelopen donderdag 1 juni gesproken over deze concept motie ‘Erkenning aan slavernijverleden’. Er werd waardering uitgesproken voor het initiatief en ook werd er aandacht gevraagd voor de praktische uitvoerbaarheid van de motie, de noodzaak en omvang van een onderzoek (naast de onderzoeken die door de provincie en door het Rijk zijn gestart) en de mogelijkheden van het inclusiever maken van de onderscheidingen die nu al bestaan. Een groot deel van de aanwezige (steun)raadsleden vindt het onderwerp belangrijk, maar riep op om de motie te beperken tot adviezen aan de straatnamencommissie en een mogelijk monument realiseren om in Vlaardingen de afschaffing van de slavernij te herdenken. Dat klinkt allemaal wat vrijblijvender, maar de officiële bespreking en afhandeling van de motie vindt plaats op de raadsvergadering van 15 juni.