Fusie bibliotheek vrijwel definitief

08-07-2016 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De gemeenteraad wil dat de Bibliotheek Vlaardingen definitief fuseert met die van Maassluis/Midden Delfland. Een amendement van die strekking is gisteren met een overweldigende meerderheid aangenomen. Voor stemden 24 raadsleden en tegen waren enkel de fracties van de SP en het CDA. Er moet nog wel een boekenonderzoek  plaatsvinden waarbij er gekeken wordt of er in Maassluis geen ‘financiële lijken’  in de kast liggen. Als die er niet zijn zal de fusie in gang gezet worden. 

Het initiatief voor het amendement kwam namens de PvdA van fractievoorzitter Stefanie Solleveld en was mede ingediend door Ivana Somers van VV2000/Leefbaar Vlaardingen en Albert Brouwer van Stadsbelangen Vlaardingen (SBV). Coalitie en oppositie vonden elkaar in de visie dat op langere termijn een fusie (financiële) voordelen oplevert en dat een bibliotheek niet tot de kerntaken van de gemeente behoort. Het CDA veegde daarentegen al eerder de, ook door de eigen wethouder benoemde, voordelen van tafel en sprak over een ‘doemscenario’ , waarbij Vlaardingen geen enkel voordeel uit een fusie zou halen. Wethouder Cees Oosterom benadrukte gisteren in de raad echter zelf dat de maatschappelijke meerwaarde van de Vlaardingse bieb hetzelfde is als die van Maassluis. Hij veegde daarmee de stelling van het CDA van tafel, eerder naar voren gebracht afgelopen week in een persbericht, dat ‘Maassluis’ vooral een uitleenbieb is.

De onheilsboodschap van het CDA werd door Solleveld ook terzijde geschoven nadat ze meerdere malen zelf intensief overlegd had met directeur Wouter van Heijningen in Maassluis. Deze laatste voorziet na een fusie zelfs nog mogelijkheden van een uitbreiding met een filiaal in de wijk Babberspolder. Over een boekenonderzoek was Van Heijningen zo mogelijk nog duidelijker: de bieb in Maassluis/Midden Delfland is een financieel gezonde organisatie die het afgelopen jaar met een ‘plus’ heeft afgesloten.

Het is de bedoeling dat de fusie van beide bibliotheken op 1 januari 2018 afgerond is.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date