Categorieën

Service

Gemeente handhaaft eigen regels niet

Gemeente handhaaft eigen regels niet
Winkelen

Gemeente handhaaft eigen regels niet

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 01-09-2014
  • Winkelen
Gemeente handhaaft eigen regels niet

VLAARDINGEN – Terwijl aan de ene kant van de stad wethouder Ruud de Vries de jubilerende tennisvereniging VLTC toesprak opende afgelopen zondag Kruidvat aan het Veerplein haar deuren. In menig stad geen opmerkelijk nieuws, maar in Vlaardingen liggen de regels wat strikter: als het geen officiële koopzondag is mogen alleen supermarkten open zijn, naast de bouwmarkten en tuincentra aan de rand van de stad.

Ruud de Vries is portefeuillehouder waar het koopzondagen betreft en tot voor kort kostte het hem behoorlijk wat hoofdbrekens om alle partijen in en buiten de raad bij elkaar te brengen. De discussie hierover leek even beëindigd te zijn met de brief van het college waarin wordt aangegeven wat onder supermarkten valt; Kruidvat valt hier echter  niet onder, ondanks de verkoop van koffie en koekjes: er moeten in hoofdzaak levensmiddelen en versproducten worden verkocht. Kruidvat staat nou niet bekend om zijn goedkope bloemkolen.

Wethouder De Vries moet op zijn fietstocht terug van VLTC aan de Watersportweg naar huis Kruidvat bijna gepasseerd zijn. Je weet echter bijna nooit welke richting een politicus kiest. Of hij het gezien heeft is dus niet zeker, daarom besloten we bij Kruidvat zelf maar te vragen waarom de winkel open was. ,,Nee we hebben ons niet vergist in koopzondag en we weten dat we geen supermarkt zijn’’, was de eerste reactie van één van de medewerksters op onze vragen. ,,We hebben geen ontheffing maar we zijn wel iedere zondag open. Als u nog meer vragen heeft, de bedrijfsleidster is er vandaag niet, helaas’’.

Eerder dit jaar is nog een ondernemer in Vlaardingen beboet vanwege het open zijn op zondag. Officieel had hij de ‘vrijdag ingeruild’ om op zondag open te zijn, maar bij controle, na klachten van andere ondernemers, bleek hij ook vrijdags open. Onder de huidige regels zou hij ,net als supermarkten Albert Heijn, Jumbo en anderen, wel zijn deuren alle dagen mogen openen. Kruidvat mag dat echter officieel nog niet en hoe dit uitpakt voor de drogisterijketen lijkt voor de hand liggend: ook hier zal een boete volgen. Wrang is wel dat slechts na klachten van collega’s een dergelijke sanctie volgt. De gemeente Vlaardingen lijkt dus niet zelf actief te handhaven op haar eigen regels.