GroenLinks: stop stoken biomassa en plant bomen!

12-03-2020 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - College: deelt u de kritiek op het verbranden van bomen voor biomassa? Dit is één van de vragen die GroenLinks raadslid Neill Voorburg deze week stelt in een brief. Aanleiding is onder andere de toenemende maatschappelijke discussie over het gebruik van biomassa. Wat GroenLinks betreft zou er gestopt moeten worden met het verstrekken van subsidies voor het gebruik van biomassa. ,,Want als Nederland blijft doorgaan met de bouw van biomassacentrales en subsidies op de verbranding van biomassa blijft verstrekken, dan bestaat het gevaar dat het Nederlandse beleid bijdraagt aan ontbossing’’.

Er is veel (maatschappelijke) discussie over biomassa. De klimaatwinst wordt betwist en er zijn zorgen over luchtverontreiniging.  Ook in Vlaardingen wordt gebruik gemaakt van biomassa: Sinds begin 2018 experimenteert Waterweg Wonen met stoken op biomassa in hun complexen aan de Zwaluwenlaan Oneven en Koninginnenlaan. Daarnaast wordt, dankzij zowel de Leiding over Noord als de (toekomstige) Leiding door het Midden , stadwarmte in de toekomst een mogelijkheid in Vlaardingen. Beide leidingen maken gebruik van onder meer biomassa om in deze warmte te voorzien.

Neill Voorburg wil van het college precies weten welke CO2 uitstoot er is vanwege het stoken van biomassa, voor zover Vlaardingen daar direct of indirect mee te maken heeft. En liever nog hiermee stoppen, zo klinkt het door. Maar tot dat gebeurt erop aandringen bij Gasunie, AVR en Waterweg Wonen bomen te planten als compensatie op de extra uitstoot die biomassa met zich mee brengt.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date