GroenLinks wil een burgerraad en burgerbegroting

10-02-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - GroenLinks Vlaardingen heeft vertrouwen in mensen en wil dat bewoners meer te zeggen krijgen over hun eigen stad en buurt. De partij doet daarom in haar verkiezingsprogramma veel voorstellen om bewoners mee te laten beslissen over de inrichting van hun stad. GroenLinks presenteert een 3-puntenplan met concrete voorstellen om bewoners méér invloed te geven.

Vlaardingers worden vaak te weinig betrokken bij ontwikkelingen die hen direct aangaan. Dat moet snel veranderen vindt GroenLinks, want bewoners weten het beste waar behoefte aan is in hun straat of buurt. Op dit moment kunnen Vlaardingers één keer in de vier jaar een nieuw stadsbestuur kiezen, daarbij krijgen politici een hoop vertrouwen. Hoogste tijd om dit vertrouwen terug te geven aan de Vlaardingers en hen op basis van gelijkwaardigheid te betrekken bij ontwikkelingen in hun eigen wijk. De beste ideeën komen namelijk vaak niet vanachter een tekentafel op het stadhuis maar van bewoners zelf.

In het 3-puntenplan staan hele concrete voorstellen om bewoners meer zeggenschap te geven en hun kennis en inzet beter te benutten. Burgerinitiatieven worden hierin serieus genomen en de gemeentelijke organisatie zal daarop worden aangepast. Zo stelt GroenLinks voor om Vlaardingers mee te laten beslissen over de verdeling van budgetten; wil de partij dat bewoners meer ondersteuning krijgen bij bijvoorbeeld het opzetten van energie- of zorgcorporaties; en gaan experimenteren met een burgerraad.

Wat GroenLinks betreft wordt meer zeggenschap voor burgers een belangrijk thema in de verkiezingen. Vlaardingen gaat experimenteren met een gelote burgerraad en er komt een burgerbegroting waarbij inwoners beslissen over de verdeling van een deel van het gemeentegeld.Gemeente en bewoners maken samen plannen, op basis van gelijkwaardigheid. Mensen worden op tijd, volledig, juist en op een laagdrempelige manier betrokken bij alle veranderingen die hen aangaan. Bewoners kunnen de gemeente uitdagen als zij publieke doelen zoals zorg of ondersteuning zelf op een betere manier kunnen uitvoeren (“right to challenge”)

Voor meer informatie kunt u het verkiezingsprogramma raadplegen Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date