Jungle van zwaailichten

29-02-2016 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - Na de politie, brandweer, ambulance, bloedbank Sanquin, Takelbedrijven, ProRail, dierenambulances, verkeersregelaars, bergers, weginspecteurs en Rijkswaterstaat krijgen nu ook de veiligheidsregio's hun eigen zwaailichtauto. Het gaat om nieuwe groene voorrangsvoertuigen, zoals auto's en vrachtwagens van de veiligheidsregio's. Achter het stuur zitten ambtenaren die de hulpdiensten aansturen bij een grote brand of een ramp. Met blauw zwaailicht en sirene mogen ze de weg op.

De ChristenUnie/SGP vindt dat met de introductie van deze nieuwe ‘rampenauto’ er een jungle van zwaailichtauto’s dreigt en stelde er vragen over aan het college van burgemeester en wethouders. Fractievoorzitter Esther Heijndijk vindt dat alleen een zwaailicht zou moeten worden toegepast als iets of iemand is in gevaar en er levens moeten worden gered. ,,Maar geldt dit ook voor de groene auto's van de veiligheidsregio?’’, aldus Heijndijk. ,,Wat is uw mening hierover?’’

Over de vele voertuigen die een zwaailicht mogen voeren vraagt Heijndijk: ,,Zou het door de het grote aantal en de diversiteit aan zwaailichtauto’s wel eens zo kunnen zijn dat het bijzondere ervan afneemt, waardoor de burgers de ernst van de inzet van de sirene lager inschat en daardoor minder aandacht aangeeft, met alle gevolgen van dien’’?

Waarschijnlijk zullen de nieuwe auto’s betaald worden uit de lopende begroting van de Veiligheidsregio, waar Vlaardingen ook aan bijdraagt. Toch neemt Heijndijk het ‘zekere voor het onzekere’ en vraagt: ,,Kunt u ons vertellen wat deze de auto’s de Veiligheidsregio gaan kosten? Is de aanschaf van deze voertuigen in de begroting van de Veiligheidsregio opgenomen en hoeveel moet Vlaardingen hieraan bijdragen’’? Heijndijk vraagt daarbij ook naar de kosten van de trainingen van medewerkers van de Veiligheidsregio, waar het gaat om het leren rijden met zwaailicht.

Over nut en noodzaak van de nieuwe voertuigen vraagt Heijndijk tenslotte of er hierover overleg geweest is met de Veiligheidsregio en of er problemen waren die met de aanschaf opgelost worden.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date