Koen Kegel kritisch over gemeenteraad

31-10-2017 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Hij is raadslid van de week, maar niet vanwege bijzondere verdiensten: Koen Kegel van D66 Vlaardingen. Op de website www.raadslid.nu , van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden staat een interview met hem afgedrukt waarin hij wordt doorgevraagd over zijn raadslidmaatschap. Wekelijks kiest de vereniging steeds een ander raadslid.

In het interview beschrijft Kegel de Vlaardingse raad als een ‘een groot schip, waarbij tientallen raadsleden aan het roer staan en gezamenlijk proberen de koers te bepalen. Veel Vlaardingse raadsleden denken daarbij teveel aan details die dit schip in de praktijk niet van koers brengen’. Verderop in het interview is Koen Kegel ook kritisch waar het gaat om hoe je het beste inwoners vertegenwoordigt als raadslid: ,,Bij veel lokale oppositiepartijen, merk je dat ze met alle winden meewaaien, om ideeën en emoties maar in te kunnen zetten voor eigen gewin. Met de verkiezingen in aantocht zal dit alleen maar erger worden. Er wordt van alles beloofd en inwoners raken gedesillusioneerd als het steeds weer anders uitpakt dan hen is beloofd. Dat kan je voorkomen door als raadslid goede inhoudelijke kennis te hebben en eerlijk aan te geven wat je kan betekenen voor een inwoner van je stad’’.

Over de invloed die burgers kunnen hebben op besluiten is Kegel helder: ,,In mijn ogen zijn we afgelopen jaren te veel uitgegaan van 'burgerparticipatie' en zullen we meer werk moeten maken van 'co-creatie'. Ik zou graag zien dat er meer ruimte zou komen voor inwoners die meer te zeggen krijgen over hun eigen buurt. Veel burgers worden nog te laat betrokken in trajecten, zonder duidelijk te horen in welke mate ze nog invloed kunnen uitoefenen. Dat zorgt voor onvrede en het gevoel van onmacht’’.

Voor wie het hele interview wil teruglezen, klik hier

Gerelateerd