Leo IJdo: Nachtburgemeester voor het leven!

19-09-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - Leo IJdo is de nachtburgemeester van Vlaardingen en sinds vanavond is hij dat voor de rest van zijn leven, of tot zolang hij dat zelf kan en wil. Dat is de uitslag van een stemming over het voorstel dat de Fractie Boers er vanavond over deed in de gemeenteraad. ,,Leo IJdo heeft een breed draagvlak en de functie is bij hem in goede handen’’, aldus een deel van het voorstel.

In 2015 was Leo IJdo de opvolger van Marco Bosman, de eerste nachtburgemeester van Vlaardingen. Een ideetje van burgemeester Tjerk Bruinsma destijds, om een nachtburgemeester aan te stellen die de schakel vormden zou tussen ‘het Stadhuis’, de horeca en het uitgaanspubliek. Het was een prima zet, want Bruinsma zelf lag nog weleens in de clinch met de Vlaardingse horeca-uitbaters.

Bij Leo IJdo’s aanstelling was in 2015 ook Jules Deelder aanwezig, nachtburgemeester van Rotterdam. IJdo beloofde toen plechtig zich in te zetten voor zijn moeilijke taak, en daarnaast ook dat hij regelmatig in de Vlaardingse horecagelegenheden gratis platen zou draaien voor het goede doel. Die belofte houdt hij nog steeds en Leo heeft al veel geld opgehaald voor verschillende goede doelen.

Het voorstel werd door de raad, en verantwoordelijk burgemeester Annemiek Jetten positief begroet. ,,U boort ons op die manier wel een feestje door de neus, elke twee jaar bij verlenging van het nachtburgemeesterschap’’, reageerde Ben Trooster van Beter voor Vlaardingen quasi serieus. ,,Hoe dan als het ‘niet meer goed gaat’, als de invulling ervan niet meer naar behoren gaat of kan’’, vroeg Marnix Alderliesten van het CDA zich af. En met hem ook Lianne van Kalken van GroenLinks. ,,Maar wie is nu verantwoordelijk voor de verkiezing van, of keuze voor een nachtburgemeester’’, aldus Kees Rijke van de VVD. ,,De raad, als de raad dat beslist’’, zo beweerde Ron Boers, indiener van de motie.

Burgemeester Annemiek Jetten pleitte op zich voor het huidige systeem. Op die manier kon elke twee jaar de nodige waardering uitgesproken worden, en hier een speciaal momentje voor ingeruimd. ,,Ik ben het desondanks helemaal eens met het eerste deel van de motie, en de bijzondere waardering die hieruit spreekt voor Leo IJdo en de manier hoe hij dit invult’’.

Bij de stemming waren er 20 raadsleden voor en 11 raadsleden tegen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date