Liveblog verkiezingen Vlaardingen

21-03-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - Wie komt er als grote winnaar uit de bus van de gemeenteraadsverkiezingen in Vlaardingen? Welke partij moet na vanavond gaan uithuilen en opnieuw beginnen? Vlaardingen24 doet vanavond verslag vanuit de raadzaal in het stadhuis op de Markt waar ook kandidaten van de partijen en belangstellenden in spanning afwachten. Wij houden u van minuut tot minuut op de hoogte van het verloop!

23.50 uur: ONS.Vlaardingen is in de haringstad ruim de grootste partij geworden. Een sterke tegencampagne heeft daar blijkbaar niets aan af kunnen doen. Felicitaties zijn hoe dan ook op hun plaats.

23.40 uur: Hoe deze uitslag zich precies vertaalt naar het aantal zetels per partij is niet direct vast te stellen. De stemmen op De Republikeinen en Daniel Gerritsen vervallen. Een ingewikkeld proces van het toewijzen van restzetels volgt. De definitieve uitslag wordt vrijdagochtend bekend gemaakt.

23.39 uur: En dit is hem dan!


23.37 uur:
Nieuwkomer Beter voor Vlaardingen lijkt af te stevenen op 3 zetels.

23.35 uur: De Republikeinen en Daniel Gerritsen halen de kiesdrempel niet. Zij komen niet in de raad.

23.32 uur: De einduitslag komt eraan, het gaat om een voorlopige einduitslag.

23.29 uur: ,,Ze moeten de volgende keer een kiesdrempel invoeren'', vindt Focco van de Waal. ,,En iedere partij moet laten weten wie hun wethouderskandidaat is.''

23.24 uur: Het wachten is op de resultaten van de laatste tien stembureaus en daarmee ook de einduitslag.

23.23 uur: Tja!
23.07 uur: Voor veel partijen dreigt verlies ten opzichte van de uitslag van vier jaar geleden. Geldt dat ook voor de AOV of kunnen zij de zetelwinst van 2014 vasthouden? Lijsttrekker Desiree de Jong: ,,Gezien de tussentijdse uitslag lijkt dat af te hangen van de restzetels. We staan nu op twee zetels, dus één verlies maar het kunnen er nog drie worden’’

22.52 uur: ,,We lijken stemmen verloren te hebben aan de schreeuwers, zoals ONS.Vlaardingen. Wij zijn geen schreeuwers'', aldus Herman Berkhout van Stadsbelangen Vlaardingen'.

22.50 uur: De tussenstand na 30 van de 40 stembureaus,
22.46 uur: Peter Leeman van Stadsbelangen Vlaardingen: ,,Na twintig bureaus die hun stemmen doorgegeven hebben ziet het er nog niet goed genoeg uit voor sbv . Welke bureaus zijn er stemmen geteld? Dat kan uitmaken. Nu zouden we op een zetel,ruim. Afwachten...''

22.42 uur: De tussenstand na 30 van de 40 stembureaus komt eraan.

22.41 uur: Grote afwezige bij de uitslagavond in het stadhuis is ONS Vlaardingen. Die lijken zich af te zonderen in café Centraal aan de Westhavenplaats. 

22.30 uur: De tussenstand. De helft van alle stembureaus is geteld.
22.26 uur:
 Stand na 20 stembureaus wordt nu bekendgemaakt. ONS.Vlaardingen lijkt de grote winnaar te worden. Ook nieuwkomer Beter voor Vlaardingen scoort opvallend goed.

22.25 uur: Daniel Gerritsen verwacht zijn zetel binnen te halen vanavond. ,,Bij de eersten tien stembureaus sta ik op een percentage van 2,4 en ik heb 0,5 percentage meer nodig voor die zetel.''

22.17 uur: De eerste echte resultaten zijn binnen. Na tien stembureaus is dit het resultaat.

22.15 uur: Marnix Alderliesten van het CDA : ,,Voorspellen is nu ‘luchtfietserij’. Vier jaar geleden was de voorspelling voor ONS Vlaardingen 5 zetels en het werden er 3. Bij het CDA hopen we op 4 zetels, maar het kunnen er ook 3 blijven.


22.10 uur: ondertussen bij de buren

22.05 uur: Overdreven?

22.03 uur: Ruben van de Zande, nummer vier op de lijst VVD: we gaan sowieso winnen want we ontbreken momenteel in de raad. In Rotterdam gaat het goed, maar moeilijk om te voorspellen wat we hier doen. Alles boven de twee zetels is mooi. In ieder geval zijn we van deur tot deur gegaan en kregen veel positieve respons.

21.54 uur: Ingrid Wijker van de SP hoopt weer vijf zetels binnen te halen, maar vier zetels en de grootste blijven is ook mooi, aldus Wijker. ,,De versplintering zit vooral op rechts bij Ons Vlaardingen, Daniel Gerritsen en anderen.'' 

21.41 uur: Nog even de tabel met de opkomstpercentages.
21.38 uur: Ook Willem van Ruytenburch vindt het spannend.
21.36 uur: Oud CDA-er Marco van Unen en nu nummer twee van nieuwkomer Beter voor Vlaardingen gaat uit van twee zetels, maar dat hangt af van de ‘kiesdeler’, en dus de opkomst waarvan deze wordt afgeleid. Van Unen is inmiddels druk aan het rekenen.

21.33 uur: Nummer twee van de PvdA Nel Versteeg hoopt dat de PvdA ‘bestendigt’ maar vreest een zetel verlies (van 4 naar 3). Of de nummer drie Tom Romeijn dan in de raad komt is onzeker en hangt af van hoeveel voorkeursstemmen partijgenoot Ilhan Altundag binnen heeft gehaald. Vier jaar geleden waren dat er iets meer dan 500.

21.30 uur: Opkomst 49,1 procent. Net iets meer dan vier jaar terug maar meer dan de helft bleef dus thuis.

21.29 uur: Jetten: ,,De opkomst op de stambureaus in het Stadhuis en de Bethelkerk was in ieder geval al erg goed.''

21.27 uur: Welkomstwoord door Burgemeester Jetten. Uiteraard nog geen uitslagen. Hoopt dat campagne van gemeente om mensen op te roepen te gaan stemmen heeft gewerkt en de opkomst hoger is dan vier jaar terug.

21.26 uur: Interessant is natuurlijk ook wat 'dark horse' Daniel Gerritsen gaat doen. Krijgt zijn 'PVV-geluid' voldoende stemmen voor een raadszetel?

21.24 uur:
Neil Voorburg, partijgenoot van Jack Tschang is optimistischer: ik denk dat we zeker van twee naar drie zetels gaan, maar vier is ook mogelijk. GroenLinks heeft landelijk bij de Tweede Kamerverkiezingen winst behaald, en staat nog steeds goed in de peilingen. Wat de effecten zijn op het stemgedrag in Vlaardingen is nog onzeker, maar ik ben positief.

21.22 uur:
Gejuich in de zaal als de exitpoll voor Utrecht op het grote scherm wordt vertoond. Dat zullen wel GroenLinksers zijn want die partij lijkt in de Domstad het grootst te worden.

21.19 uur: Jack Tsang, GroenLinks coryfee, verwacht dat er vooral winst zal zijn bij tweede lokale partijen, ONS. Vlaardingen en Leefbaar Vlaardingen. Voor wat betreft diens eigen GroenLinks kan hij het niet voorspellen: ,,Vlaardingen is een aparte stad wat dat betreft’’

21.15 uur: De stembureaus zijn een kwartier geleden gesloten. Het wordt snel drukker nu in de raadzaal.

21.12 uur:
Erik van Pienbroek (lijsttrekker CU/SGP) verwacht in ieder geval twee zetels maar hoopt op drie, net als nu. ,,We hebben erg veel steunbetuigingen gahad.''

21.10 uur
: iedereen verwacht met minimaal 1 zetel in de raad te komen, ook alle nieuwe partijen.

21.08 uur: Voorlopig valt er nog niet veel te vertellen, er pingelt een man op een piano. Wij wanen ons in een Oost-Europese nachtclub.