Categorieën

Service

‘D66 en Leefbaar Vlaardingen moeten in college’

‘D66 en Leefbaar Vlaardingen moeten in college’
Politiek

‘D66 en Leefbaar Vlaardingen moeten in college’

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 08-04-2019
  • Politiek
‘D66 en Leefbaar Vlaardingen moeten in college’
VLAARDINGEN – Stel een college samen, waarbij de D66 en VV2000/Leefbaar Vlaardingen elk een wethouder leveren. Maak daarnaast  Fractie Kerkhof ook deel van het college, ondanks dat deze geen wethouder kunnen leveren.

Dat is in het kort het advies van de twee informateurs Eric van de Burg en Roel van Gurp aan de gemeenteraad. Sinds het aftreden van Arnout Hoekstra en het ontslag van collega wethouder Frans Hoogendijk van ONS Vlaardingen is er allang geen meerderheid meer die het huidige college van CDA,VVD en GroenLinks steunt (9 zetels) . Dat zorgt er vooral voor dat er geen duidelijke richting is aangegeven welke kant Vlaardingen ‘op moet’ en hoe de ‘grote dossiers’ aangepakt moeten worden; we hebben het dan vooral over de aanpak van de Marathonweg, de Binnenstad en het Integraal Huisvestingsplan (onderwijs).

Na gesprekken met alle 13 (!) fracties in de gemeenteraad is dit de meest waarschijnlijke optie, waarbij het college de steun heeft van 19 zetels van 6 partijen. De Fractie Kerkhof functioneert dan wel min of meer zoals de PVV van Geert Wilders in het Kabinet Rutte 1: wel meedoen op de achtergrond maar niet in het kabinet, en dat ging maar even goed. Daarnaast is deze fractie uit de ‘moederpartij’ de SP gestapt, en heeft daarmee eigenlijk geen mandaat van de kiezer; het is vooral voormalig wethouder Arnout Hoekstra die de stemmen heeft binnengehaald.

Mocht het niet lukken met één van die partijen dan zouden ook de PvdA en de ChristenUnie/SGP kunnen ‘aanschuiven’  in een nieuw college, aldus de informateurs Van de Burg en Van Gurp.

Na de val van wethouder Leo ten Have in 2011 betekent dit advies dat Leefbaar Vlaardingen weer helemaal terug is ‘aan de top’; fractievoorzitter Ivana Somers is dan namens de Leefbaren de meest voor de hand liggende kandidaat om wethouder te worden, met als positief punt haar enorme dossierkennis. Somers liet bij de formatie vorig jaar al weten beschikbaar te zijn voor het wethouderschap.

Voor D66 leek tot voor kort Koen Kegel de meest geëigende kandidaat, maar de partij kan ook besluiten na de negatieve ervaringen met zijn nepaccount hem nog even op de reservebank te laten zitten. In dat geval lijkt voormalig raadslid Peter Caljé een redelijke keus. Bert van Nieuwenhuizen van D66 is weliswaar al eerder wethouder geweest, maar dat was niet zo’n succes. Voor Van Nieuwenhuizen was het raadslidmaatschap altijd een wat natuurlijker rol. Peter Caljé is overigens vaak weer op de achtergrond aanwezig bij raadsvergaderingen.

Voor de CU/SGP, mocht het zover komen, heeft voormalig wethouder Ruud van Harten nog niet zo lang geleden laten weten er ‘klaar voor te zijn’. Voor de PvdA tenslotte zou fractievoorzitter Stefanie Solleveld een geschikte kandidaat zijn voor de post van wethouder van Financiën; met haar financiële opleiding en expertise steekt zij boven haar collega’s uit.

Het is in ieder geval de bedoeling om op of rond 9 mei een nieuw college te presenteren. Met het advies kunnen nu één of twee formateurs aan de slag.