‘Stop de invloed van Ankara in Vlaardingen’

21-08-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - De Turkse overheid is bezig met het opzetten van weekendscholen in verschillende landen, waaronder Nederland. Dat bevestigde eerder de YTB, een Turkse overheidsinstantie gericht op Turken in het buitenland. Jonge Turken in het buitenland zullen op de scholen ongeveer vijf uur per weekend les krijgen: twee uur Turkse taalles, en drie uur geschiedenis, godsdienst, kunst en maatschappijleer. Het onderwijs wordt grotendeels gefinancierd door de Turkse overheid. ONS Vlaardingen stelde er kort geleden vraagtekens bij en liet dat ook aan het college van B&W weten.

Raadslid Tim Thiel van ONS Vlaardingen: ,,De door de Turkse overheid gefinancierde lessen zijn enkel en alleen gericht op de Turkse taal en cultuur in plaats van de Nederlandse. Dit is dus een rechtstreekse inbreuk op de integratie van jonge Turken in Nederland. ONS.Vlaardingen wil juist dat mensen integreren. Wat ONS betreft krijgen wij in Vlaardingen, maar liefst ook niet in buurgemeenten, geen directe Turkse bemoeienis uit Ankara’’.

Thiel vraagt er bij het college naar of er al van dit soort scholen in Vlaardingen bestaan en hoeveel dat er dan zijn. ,,Welke concrete maatregelen is het college bereid te treffen om de komst van deze Turkse weekendscholen tegen te houden?  Tenslotte vraagt ONS het college of dat ook van mening is dat de komst van dit soort scholen de integratie tegenwerkt, aangezien deze primair gericht zijn op de Turkse-taal, identiteit en cultuur.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date