Mantelzorger komt op adem

29-08-2017 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - Even een paar dagen, of iets langer, geen zorg hoeven te verlenen aan je partner, ouder of huisgenoot; het dagelijkse leven van veel mantelzorgers is vaak zwaar en een korte onderbreking is welkom.

De ChristenUnie/SGP fractie heeft er vragen over gesteld, naar aanleiding van een artikel over een Respijthuis in Zuid-Holland. Daarbij wordt de zorg vanuit de mantelzorger tijdelijk overgenomen door een woonzorgcentrum en kan deze 'op adem komen'. Dit initiatief wordt ondersteund door zorgverzekeraars en zorgorganisaties.

De fractie van de ChristenUnie/SGP pleit bij het college in haar vragen om deze mogelijkheid in Vlaardingen, zeker gezien de toenemende vergrijzing, ook mee te helpen creëren. We toetsten bij een aantal zorginstellingen hoe het 'ermee zit'.

Een belrondje langs de verschillende zorgcentra stemt positief; in het Zonnehuis hebben ze een viertal kamers die hiervoor gebruikt kunnen worden en in Drieën-Huysen is er ook zo'n kamer, alles volledig ingericht. In Vaartland, onderdeel van de Frankelandgroep is hierin ook voorzien: kamers voor Kortdurende Opnames (KDO) die gebruikt worden voor revalidatie na een ziekenhuisopname, voor een crisisopname, maar ook met de mogelijkheid om tijdelijk mantelzorgers te ontlasten.

In Uitzicht aan de Churchillsingel zijn er eveneens 'logeerkamers', vertelt één van de medewerkers die we spreken. ,,Daar hangt wel een prijskaartje aan", en of dat vergoed wordt weet men niet precies. In Marnix, onderdeel van Argos Zorggroep, is er eveneens de mogelijkheid voor respijtzorg. Bijvoorbeeld als de mantelzorger op vakantie gaat, of tijdelijk ontlast dient te worden. Regelen van een dergelijk tijdelijk verblijf loopt via de afdeling Zorgbemiddeling.

 

Wordt het vergoed ?

Bij de grootste zorgverzekeraar in de regio, DSW, bevestigen ze in eerste instantie dat er vergoedingen zijn voor dergelijke 'respijtzorg' . Je moet dan wel aanvullend verzekerd zijn en er dient vooraf een aanvraag te worden ingediend. Helemaal zeker was men hier niet over, maar in de polis van de Aanvullende Verzekering staat dat er een vergoeding is om mantelzorgers tijdelijk door professionele mantelzorgers te vervangen.

Gerelateerd