Meedoen in boerkini of legging (ingezonden brief)

30-08-2016 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Fractievoorzitter van het CDA Jacky Silos stelt in een ingezonden brief de vraag wat integratie en meedoen nou eigenlijk betekenen in de samenleving.

Bekijk een willekeurig make-over-programma op de tv en je zult zien dat een van de eerste kledingstukken die moet verdwijnen de legging is. Heel weinig vrouwen blijken een legging op zo'n manier te kunnen dragen dat het hun outfit verrijkt. Fashionista's pleiten daarom wel eens voor een leggingverbod. Hier moest ik aan denken bij de vele berichten over het boerkiniverbod in Franse badplaatsen. Vrouwen mogen daar geen wetsuit-achtig pak met bijpassende hoofddoek aan het strand dragen. 
 

Dit raakt een discussie over een onderwerp dat in Vlaardingen hoog op de politieke agenda is gezet, namelijk integratie. Terecht dat ONS Vlaardingen met de Vlaardingers hierover wil praten: hoe bevorderen we met elkaar de integratie? Als CDA vinden we het belangrijk eerst na te denken over de vraag wat integratie precies is. Ik heb mijn eigen definitie: "Integratie is meedoen op je eigen manier, met respect voor mensenrechten en democratie".  

‘Meedoen op je eigen manier’, ik realiseer me dat dit deel van die definitie ruimte laat voor gesprek. Want als je onze taal spreekt, en mensenrechten en democratie respecteert, maar verder alleen binnen je eigen gemeenschap actief bent? Doe je dan ook mee? En betekent meedoen dat je alle Nederlandse feesten viert en herdenkingen meebeleeft? Het zijn vragen waarover we het met elkaar moeten hebben in onze stad.  

Voor mij betekent ‘op je eigen manier meedoen’ dat er ruimte is voor verschil. Dat raakt de vraag of je een boerkini moet toestaan. Het verschil tussen een string en een boerkini laat uitvergroot zien hoe verschillend mensen in het leven staan. Bij een boerka snap ik het probleem: gezichtsbedekkende kleding past niet bij onze open samenleving. Een boerkini bedekt echter niets wat niet vaker in het dagelijks leven bedekt wordt. Hij past alleen niet bij het beeld van een strand zoals wij dat vanaf pak ‘m beet halverwege de 20e eeuw gewend zijn. Volgens mij past een boerkini juist perfect bij ‘op je eigen manier meedoen’. Ik vermoed dat zonder boerkini veel moslima’s in gewone kleding, met hoofddoek en al, op het strand zouden liggen, of zouden thuisblijven. Dan lijkt me de boerkini een prima alternatief: een soort legging met badpak, waarvan ik me niet kan voorstellen dat je er een bomgordel onder kan verstoppen. In een gewone legging lukt het niet eens om cellulitis te verbergen. 

Eerlijk gezegd zie ik sommige vrouwen op het strand liever in boerkini dan topless. Ik ben niet de enige die een ongemakkelijk gevoel kan krijgen bij het zien van topless dames, van dames in leggings en ja, soms ook bij het zien van dames met een hoofddoek. Maar dat zou nooit een reden mogen zijn om een kledingstuk te verbieden. Als we dat toch gaan doen, neem ik het initiatief voor een leggingverbod!

Jacky Silos
Fractievoorzitter CDAGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date