Categorieën

Service

Meer kroegen langer open

Meer kroegen langer open
Politiek

Meer kroegen langer open

  • Redactie
  • 17-12-2015
  • Politiek
Meer kroegen langer open

VLAARDINGEN – Minder regels en meer vrijheid voor ondernemers. Dat was de kern van het agendapunt wijzigingsverordening APV (Algemene Plaatselijke Verordening) afgelopen dinsdag in de gemeenteraad. De discussie ging daarbij vooral over welke horecazaken mee mogen doen met een proef van een jaar om zaterdagnacht tot 04.00 uur in plaats tot 02.00 uur open te zijn.

Arne van der Zande, raadslid van VV2000/Leefbaar Vlaardingen had eerder in een raadscommissie al aangegeven dat een vijftal zaken, die net buiten het zogeheten 'horecaconcentratiegebied’ vielen, onevenredig benadeeld zouden worden. Het ging daarbij om Stam aan de Markt, De Waal aan de Waalstraat, De Peper in de Peperstraat en Antonius en La Luna aan de Hoogstraat. Sommige van deze zaken liggen op nog veel minder dan een ‘steenworp afstand’ van het betreffende gebied. Van der Zande diende bij de behandeling in de raad daarop een motie in om de vijf genoemde zaken wel met de proef mee te laten doen: gelijke monniken, gelijke kappen dus. ,,Je creëert geen gelijk speelveld als je deze zaken uitsluit’’, aldus Van der Zande.

Raadslid Marco van Unen van het CDA vroeg zich af waarom er geen categorie 2 horecazaken werden meegenomen, in het raadsvoorstel en de motie. Het gaat hier dan om eetgelegenheden als shoarmazaken. Daarnaast stelde hij de vraag waarom het horecaconcentratiegebied niet uitgebreid kon worden, juist ten behoeve van een gelijk speelveld. ,,Iemand met een zaak buiten dat gebied wil toch ook gewoon zijn centjes verdienen’’, aldus Van Unen richting Van der Zande.

Raadslid Stefanie Solleveld van de PvdA vond het genoeg te starten met een proef conform het voorstel van het college: De vijf genoemde zaken bevinden zich buiten het horecaconcentratiegebied en de omwonenden zouden, bij een besluit om deze mee te laten doen met de proef, geraadpleegd moeten worden. Van der Zande antwoordde hierop onder meer dat bij eventuele (geluids)overlast de DCMR altijd ingeschakeld kan worden.

Esther Heijndijk vond dat voor het creëren van een gelijk speelveld ook simpelweg de sluitingstijd van de Kroepoekfabriek terug gebracht kon worden: van 04.00 uur naar 02.00 uur. Ze verwachtte dat bij een verruiming van de openingstijden van de overige horeca dit juist tot meer overlast, drankmisbruik en inzet van politie zou leiden. De bewoners van de binnenstad zouden vóór het oorspronkelijke collegevoorstel al geraadpleegd moeten worden. VVD fractievoorzitter Vera Kalf plaatste tenslotte een aantal vraagtekens bij de ruimte die gesubsidieerde Kroepoekfabriek heeft, oorspronkelijk het poppodium voor jongeren; de raad spreekt nu over de oplossing gecreëerd door een probleem dat er niet zou moeten zijn, vond Kalf.

Het voorstel van het college werd uiteindelijk aangenomen met 29 stemmen voor en 3 stemmen tegen. De door Van der Zande ingediende motie kreeg een meerderheid van 22 stemmen voor en tien tegen. Een amendement van het CDA om een regel over discriminatie uit te breiden werd unaniem aangenomen. In de Grondwet staat dit laatste echter ook al omschreven, dus mogelijk was het overbodig het collegevoorstel met dit amendement aan te passen.