Categorieën

Service

Meerderheid raad tegen ontsluiting Eksterlaan

Meerderheid raad tegen ontsluiting Eksterlaan
Politiek

Meerderheid raad tegen ontsluiting Eksterlaan

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 15-11-2015
  • Politiek
Meerderheid raad tegen ontsluiting Eksterlaan

VLAARDINGEN – In een commissievergadering van de gemeenteraad is donderdag gesproken over een ontsluiting van het Sportpark op het tunneldak van de A4 in Schiedam, richting Vlaardingen. Gedurende de avond leek zich een meerderheid af te tekenen van fracties die de Eksterlaan niet door willen trekken voor autoverkeer en ook geen extra fietspad willen aanleggen.

Vooraf hadden vier vertegenwoordigers van de Fietsersbond, de Ballet- en Dansstudio Schiedam & Vlaardingen en twee belangenverenigingen van omwonenden de raadsleden toegesproken. De Ballet- en Dansstudio pleitte voor het ontsluiten van het Sportpark vanuit de Eksterlaan, wat ze bij een vorige gelegenheid al eerder deden. Belangrijkste argumenten waren de veiligheid van de fietsende kinderen, die met een route over de Eksterlaan op meer sociale controle van de buurt konden rekenen, en het makkelijker maken voor Vlaardingers in het algemeen om het Sportpark te bereiken.

De aangevoerde argumenten werden daarop door de belangenverenigingen snel onderuit gehaald; over de Eksterlaan ben je minimaal 80 meter van de bebouwing verwijderd, dus niet echt in het zicht. Langs de alternatieve route over de Europaboulevard daarentegen fiets je op een beter verlichte weg vlak langs de huizen. Van de 140 Vlaardingse leden van de studio zijn er 110 die nu nog in Schiedam Noord (Cornelis Houtmanstraat) trainen en 30 aan de Lissabonweg in de Holy. De ‘Schiedamse’ leerlingen uit Vlaardingen gaan dus binnenkort veel dichterbij (op het Sportpark) trainen en de overige 30 zullen slechts een paar minuten meer onderweg zijn als ze niet over de Eksterlaan kunnen.

De meeste aanwezige raadsleden steunden het voorgenomen besluit van het college. Het Sportpark is immers niet alleen via de Europaboulevard te bereiken maar ook nog eens via de Brederoweg. Een extra ontsluiting aanleggen werd daarom als onnodig beschouwd, waarbij raadslid Erik van Pienbroek van de ChristenUnie/SGP wel nog pleitte voor een extra fietsverbinding. ,,Niet nodig’’, aldus PvdA raadslid Stefanie Solleveld. ,,Het zijn immers sporters die er heen gaan, slechts een paar minuten meer kwijt zijn op de fiets en dat moet toch geen probleem zijn?’’ Solleveld wilde niet per se een beschermingsconstructie voor de Vlaardingse sportverenigingen maar pleitte wel voor het steunen van de sport in Vlaardingen en tegen een mogelijke afname van leden.

Binnenkort zal het punt Ontsluiting Sportpark nogmaals op de agenda van de gemeenteraad geplaatst worden, waarbij een definitief besluit volgt.