Nieuw college op 5 juni

05-05-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - In een brief informeren Frans Hoogendijk en Arnout Hoekstra de raadsleden over de stand van zaken rondom het raadsakkoord. De formateurs willen op 5 juni het rompakkoord en de kandidaat-wethouders voorleggen aan de gemeenteraad. Twee kandidaat wethouders zijn al genoemd: GroenLinks kwam eerder met Bart de Leede, onder meer voormalig gemeenteraadslid en wethouder in Schiedam.  Welke kandidaat ONS.Vlaardingen aan zal dragen is niet bekend, maar eerder sprak raadslid Ron Boers over een 'heel lijstje met bekwame kandidaten' wat voorhanden was bij de partij. Arnout Hoekstra zal wellicht, gezien zijn ervaring, zelf weer zitting nemen. Bronnen rondom Jacky Silos van het CDA zeggen dat zijzelf de ambitie heeft wethouder te worden. De VVD 'houdt de kaarten nog even tegen de borst'.

De raad is aan zet de komende vier jaar, dat is de insteek van de formateurs. Daarvan hebben de vijf partijen gisteren aangegeven hierbij aan te sluiten. Het is de taak van het nieuwe college om dat proces te bewaken en voor de kwaliteit garant te staan. Ter voorbereiding van het raadsakkoord wordt eerst een rompakkoord opgesteld. In het raadsakkoord komen alle beleidspunten te staan die de partijen met elkaar afspreken. Omdat de vorming van een raadsakkoord enige tijd kan duren, wordt eerst een rompakkoord vastgesteld. Hierin staan de samenwerkingsafspraken voor de hele collegeperiode en het geeft input voor de verdere uitwerking van het raadsakkoord.


Rompakkoord: drie elementen

Het rompakkoord wordt opgebouwd uit drie elementen: de inhoudelijke kaders, onderwerpen die besproken worden voor het raadsakkoord en werk- en procesafspraken. Voor de inhoudelijke kaders wordt input verzamelt uit alle verkiezingsprogramma’s, de posities in de stemwijzer en de reacties van de partijen op tien thema’s uit de begroting.

Op 7 juni komen alle raadsleden samen voor een raadsconferentie. Tijdens deze conferentie gaan ze aan de slag met het raadsakkoord.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date