ONS: 'Geef nieuwe democratie kans'

13-11-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - ,,De SP Vlaardingen wil nu al stoppen met het systeem van democratische vernieuwing, waarin alle politieke partijen veel meer invloed hebben op het bestuur van de stad'', reageert ONS.Vlaardingen op een persbericht van coalitiegenoot SP. ,,Als de SP na twee maanden al de stekker uit deze vernieuwing wil trekken, lijkt het er eerder op dat de socialisten nooit vertrouwen en zin in dit systeem hebt gehad.''

Een politieke crisis lijkt daarmee contouren te krijgen in Vlaardingen. Het 'huwelijk' tussen ONS en SP, de twee grootste partijen uit de Vlaardingse raad, heeft van meet af aan meer weggehad van 'een moetje' dan van een uiting van ware liefde. Op het dossier bestuurlijke vernieuwing lijken de haarscheurtjes nu uit te groeien tot een vergaande vorm van betonrot. 

,,Op 5 juni werd in Vlaardingen het college geïnstalleerd. In die eerste maand is voornamelijk hard getraind in de nieuwe manier van werken van de gemeenteraad. Daarna begon de vakantie. Vanaf het einde van de vakantie is de Vlaardingse politiek nu dus praktisch twee maanden op weg met een compleet nieuw democratisch systeem'', zo stelt ONS. ,,De SP is die vernieuwing nu al zat, en stelt dat Vlaardingen zo niet kan blijven doormodderen.''

In de ogen van ONS.Vlaardingen, initiator van het nieuwe systeem, is het precies omgekeerd. ,,Het nieuwe systeem moet juist een einde maken aan het doormodderen van de afgelopen honderd jaar, met onophoudelijke ruzies tussen coalities met dichtgetimmerde akkoorden, en opposities die zich altijd buiten spel gezet voelden'', zo stelt de partij.

In het nieuwe democratische systeem bestaan er geen coalitie en oppositie meer, en konden alle partijen hun ideeën kwijt in het raadsprogramma. Bij alle grote thema’s in de komende jaren zal steeds de bevolking worden betrokken, zo hebben de partijen afgesproken. ,,Dit totaal vernieuwende systeem in Vlaardingen verdient een serieuze en dus langere periode om tot een succes te worden'', besluit ONS.Vlaardingen.