ONS: College blijft Vlaardingse bedrijven negeren

05-01-2017 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Het bedrijf dat de Wifi-kastjes in de Vlaardingse binnenstad aangelegd heeft is City Wireless, een bedrijf uit Den Haag. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er voor dit bedrijf gekozen omdat dit bedrijf aangeraden werd door de adviseur die voor Vlaardingen ook de camera’s in de binnenstad heeft gedaan. ,, Dit bedrijf heeft ervaring op dit vlak opgedaan in andere steden (Den Haag, Amsterdam, Delft). De opdracht is op basis daarvan enkelvoudig onderhands gegund aan dit bedrijf’’, aldus de woordvoerder.

De fractie van ONS.Vlaardingen is hierover erg verbaasd. ,,In Vlaardingen zit het gerenommeerde bedrijf Smartcable zit met expertise en ervaring op dit gebied’’, aldus raadslid Ron Boers. Smartcable heeft eerder voor onder meer bij Landal Greenparks vakantieparken dergelijke wifi installaties aangelegd en ook voor KPN gewerkt.  

Naar aanleiding van eerdere ‘incidenten’ op aanbestedingsgebied (waaronder de renovatie van een deel van het oude stadhuis) , en een motie van ONS.Vlaardingen hierover, verscheen op 29 maart 2016 een extern onderzoeksrapport over dit onderwerp. Een belangrijke conclusie uit dit rapport was: ,,Het Vlaardingse beleid om waar mogelijk opdrachten bij lokale ondernemers uit te zetten, wordt niet actief uitgevoerd’’.

Ron Boers: ,,Als reactie op het onderzoek heeft het college zwart op wit gezet wat het uitgangspunt van onderhandse aanbesteding is: "Wij kiezen voor Vlaardingse bedrijven, tenzij een bedrijf niet voorhanden is, te duur of onvoldoende kwaliteit levert." Ondanks dit uitgangspunt is het college dus wederom uit de bocht gevlogen’’.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 20 december had ONS.Vlaardingen wethouder Ruud de Vries gevraagd welk bedrijf de Wifi in het centrum heeft aangelegd en waarom. De Vries zei toen dat hij die vragen pas kon beantwoorden als hij daar onderzoek naar had gedaan. ONS.Vlaardingen moest afwachten welke antwoorden er kwamen. Als tijdens de betreffende raadsvergadering De Vries verklaard had dat ook in dit geval de opdracht voor de Wifi-kastjes niet naar een Vlaardings bedrijf was gegaan, had ONS.Vlaardingen een motie van wantrouwen ingediend. De Vries ontloopt die nu omdat de antwoorden kort voor zijn afscheid aanstaande zaterdag gegeven zijn.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date