ONS.Vlaardingen wil spoeddebat over Moelanders

31-08-2017 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - De fractie van ONS.Vlaardingen wil in de eerstvolgende raadsvergadering op 14 september een ingelast debat houden over de huisvesting van een grote groep Moelanders in de boerderij aan de Zuidbuurtsweg 1. Deze week besloot het college van b&w om een groep van ruim 140 Moelanders die weg moeten uit de Valkenhof daar te gaan huisvesten voor de komende tien tot vijftien jaar. Dit tot grote woede van de volkstuinders, waarvan de arbeidsmigranten directe buren worden.

ONS.Vlaardingen wil openheid over het hele proces tot aan het collegebesluit van deze week. Ook wil de fractie alle details weten van het convenant dat het college met de rijksoverheid heeft gesloten over de huisvesting van Moelanders. Frans Hoogendijk van ONS: ,,Het college van Vlaardingen wil ook hier weer het braafste jongetje van de klas zijn, maar vergeet dat er naast de landelijke opdracht, al minimaal vele honderden Moelanders in Vlaardingen zijn gehuisvest. Sterker nog: uitzendbureaus en particulieren kopen steeds vaker in hoog tempo door de hele stad woningen op om nog meer Moelanders in te vestigen.''

Integratie


Ook maakt ONS.Vlaardingen zich ernstig zorgen over de integratie. Hoogendijk: ,,Het gaat hier voornamelijk om seizoenswerkers. Dat zijn dus mensen die weinig reden hebben om de taal te leren en verder te integreren. Ook wisselen mensen en groepen elkaar steeds af.'' Concreet wil ONS.Vlaardingen verder van het college weten hoeveel Moelanders er inmiddels in totaal in Vlaardingen wonen. Ook wat de keuze voor de Zuidbuurtseweg betekent voor de alternatieve locaties die er waren. De fractie vindt het met name stuitend dat van de vele Moelanders die in Vlaardingen wonen, er hoegenaamd niet één in Vlaardingen werkt, maar vooral in het Westland.


Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date