Opbrengst aandelen Irado niet rechtstreeks naar inwoners

20-09-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Als er extra inkomsten zijn dan moeten de inwoners van Vlaardingen daar ook van meeprofiteren. Dat was de boodschap die de PvdA, de AOV en Leefbaar Vlaardingen vastgelegd hadden in een amendement (aanvulling op de begroting). Vanavond dienden deze partijen dat in tijdens de raadsvergadering.

De verkoop van aandelen Irado leverde de gemeente Vlaardingen dit jaar een aanzienlijk bedrag op. Het college wil dat in de Algemene Reserve storten, een soort van financiële buffer. Fractievoorzitter Stefanie Solleveld van de PvdA vond, met de mede-indieners van de motie, dat dit geld naar een ander potje moet: de egalisatiereserve afvalstoffenheffing. Een lastig begrip om uit te leggen, maar het is in ieder geval zo dat inwoners van Vlaardingen meer afvalstoffenheffing moesten betalen. Een deel van dat geld is in de genoemde ‘egalisatiereserve’ terecht gekomen. Als daar meer geld in zit dan nodig is  dan kan gekeken worden hoe dat besteed kan worden. Rechtsreeks terug laten vloeien naar de inwoners van Vlaardingen bijvoorbeeld. Op welke manier moet nog bekeken worden. Probleem is wel dat de opbrengst van de aandelen eenmalig zijn. Er werd al wel door de PvdA als door de SP gesproken over andere voorstellen voor lastenverlichting voor Vlaardingers.

Fractievoorzitter Kasper Vink van de SP ging ‘voor zijn wethouder liggen’ en pleitte tegen het voorstel. ,,Mag dat wel en kan dat wel? En moeten we dat maar beter niet later nog eens bekijken?’’ Kees Rijke van de VVD wilde de ‘hand op de knip houden’ en voorzichtig blijven met op voorhand uitgaven doen.

Verantwoordelijk wethouder Arnout Hoekstra antwoordde tenslotte dat het college geen stemadvies ging geven, maar ‘als u dit niet toevoegt aan de Algemene Reserve dan verandert daarmee ook het lijstje van zaken die u in het raadsprogramma heeft opgesteld, en dus de Begroting die volgende week gepresenteerd wordt’.

Het amendement kreeg uiteindelijk 8 stemmen voor en 21 stemmen tegen. Een meerderheid wilde wachten totdat de Begroting behandeld zou worden.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date