Politieke partijen moeten openheid geven over giften

20-09-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Er moet meer openheid komen over hoe politieke partijen gefinancierd worden, zowel in geld als in natura. Dat was de strekking van een motie, ingediend door raadslid Marcel Kerkhof van de SP, die daarbij gesteund werd door een groot aantal andere partijen.

Impliciet leek de motie te refereren aan ‘oud zeer’ rondom de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar en de veronderstelde banden die ONS.Vlaardingen zou hebben met gokkastenexploitant De Vries. De SP had om een onderzoek gevraagd, omdat zij vermoedde dat ONS.Vlaardingen zijn stemgedrag had laten beïnvloeden door een gift van een bedrijf.

Raadslid Ron Boers reageerde in mei, nadat er onderzoek was gedaan: ,,ONS.Vlaardingen valt niets te verwijten op het gebied van integriteit. Dat stelt onderzoeksbureau Integis. Het bureau onderzocht op verzoek van de raadsgriffier mogelijke belangenverstrengeling bij de lokale partij’’.

De motie kon rekenen op volledige instemming van de raad toen deze in stemming werd gebracht. De volgende stap is dat er onderzoek wordt gedaan naar hoe een ‘giftenregister’ eruit moet zien en op welke wijze dat gepubliceerd kan worden op de website van de gemeente.