Categorieën

Service

Raad akkoord met parttime wethouder

Raad akkoord met parttime wethouder
Politiek

Raad akkoord met parttime wethouder

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 22-01-2016
  • Politiek
Raad akkoord met parttime wethouder

VLAARDINGEN – In een raadsvergadering die duurde tot twee uur ’s nachts is de gemeenteraad afgelopen nacht akkoord gegaan met het parttime wethouderschap van Ruud de Vries. De Vries zal daardoor voor één dag per week gaan werken als ambassadeur bij de Digitale Overheid, een voorstel waarover we eerder schreven. Er werd, onderbroken door enkele schorsingen, uiteindelijk met 20 stemmen voor en 15 stemmen tegen akkoord gegeven aan De Vries. Raymond van Haren en Shauna Jansen van VV2000/Leefbaar Vlaardingen stemden daarbij mee met de coalitie.

Het parttime wethouderschap van De Vries was tegelijkertijd ook het agendapunt waar het langst over gedebatteerd werd en waar verschillende oppositiepartijen hun ongenoegen ventileerden over het functioneren van de wethouder. Verschillende incidenten werden opgesomd door de VVD, Leefbaar Vlaardingen en ONS Vlaardingen met de vraag hoe de wethouder dit zou gaan verbeteren; liever hadden die partijen gezien dat Ruud de Vries fulltime beschikbaar zou blijven voor de stad en met betere resultaten zou komen. Naar voren kwamen onder meer de botsingen met het bestuur van IKV Ondernemend Vlaardingen en de economische problemen waar het Centrum mee kampt.

VVD fractievoorzitster Vera Kalf uitte over al die zaken haar zorgen en stelde dat arbeidstijdverkorting gerechtvaardigd moest worden door ‘geleverde prestaties’. In de loop van het debat werd zij door Esther Heijndijk ‘aangepakt’, toen deze stelde dat de vrijgave van koopzondagen, de ‘kroonjuwelen van de VVD, toch maar door De Vries bereikt was.

Het debat leek in één groot functioneringsgesprek met De Vries uit te monden, waarbij Peter Caljé van D66 de oppositie uitdaagde dan maar te komen met een motie van wantrouwen; ,,U moet het allemaal niet zo negatief zien’’, aldus Vera Kalf, die betreurde dat er ‘niet gereageerd werd op de geuite zorgen’. De coalitie daarentegen vond dat het functioneren van de wethouder bij dit agendapunt niet aan de orde was: kritiek op het functioneren van college of een wethouder is geen probleem, maar wel op de juiste plek en het juiste moment; de bespreking van het Actieplan Economie zou een dergelijk debat meer rechtvaardigen.

Aan het eind trok de coalitie zich terug tijdens een schorsing, om er zeker van te zijn dat er bij de komende stemming brede steun zou zijn voor De Vries. Het CDA had daarbij een sleutelpositie, want uit deze partij werd ook geregeld kritisch gekeken naar het handelen van de wethouder met betrekking tot de ontwikkeling van de binnenstad. Een tegenstem uit deze partij, van Marco van Unen of Marnix Alderliesten, zou problematisch zijn.

Peter Caljé verklaarde bij het hervatten van de vergadering dat ‘we met zijn achttienen over de sloot gaan’, waarop de stemming volgde. Het vormde zo goed als het slotakkoord van de vergadering waarna Ruud de Vries de felicitaties in ontvangst kon nemen.