Categorieën

Service

Raad kritisch over beleid huishoudelijk afval

Raad kritisch over beleid huishoudelijk afval
Politiek

Raad kritisch over beleid huishoudelijk afval

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 04-03-2016
  • Politiek
Raad kritisch over beleid huishoudelijk afval

VLAARDINGEN – Het ene moment ben je een held, het andere moment een sloeber. Dat overkwam in de gemeenteraad tijdens een commissie gisteren wethouder Ruud van Harten. Er stonden drie onderwerpen op de agenda, waarvan twee uit zijn portefeuille.

Allereerst sprak de raad over het bedrag dat Rijkswaterstaat aan de gemeente betaalt voor het verplaatsen van de scouting en de volkstuinen langs de A20; de plek waar de weg verbreed wordt voor de Blankenburgtunnel. Van Harten kreeg overwegend lof voor de door hem gevoerde onderhandelingen: in plaats van de eerst toegezegde €500.000 had hij er toch maar mooi €2,5 miljoen uit weten te slepen. Niet genoeg voor de gehele verhuizing, maar de gemeente en de scouting zouden elk nog ongeveer €700.000 bijdragen. Overigens is Rijkswaterstaat niet verplicht om hier compensatie voor te geven. Alleen raadslid Nol Kloosterman vond dat er ‘iemand een oor aangenaaid werd’. Kloosterman noemde de inspanningen van de wethouder teleurstellend. Het handelen van het college inzake de Blankenburgtunnel, geen op- en afritten en dus geen economische winst voor de stad, vond de VVD wederom treurig.

Bij de behandeling van het Beleidsplan Huishoudelijk Afval was de raad kritisch. Van Harten wil onder andere dat er meer afval gescheiden wordt: in drie jaar tijd moet het percentage omhoog van 26 % naar 44 %. ,,Te weinig ambitieus, onduidelijke keuzes en onzekere uitkomsten’’, zo oordeelde de raad over het beleidsplan. Het daarin voorgestelde pasjessysteem kreeg ook het nodige te verduren. In de toekomst zou elk huishouden een pasje krijgen om de ondergrondse containers te openen. Zo kan op afstand geregistreerd worden waar containers geleegd moeten worden en waar dat nog niet nodig is. ,,Het systeem registreert niet of je een boterhamzakje of vuilniszak dumpt’’, aldus de raad. Zeker een punt, want met sensoren in de containers is een pasje per huishouden overbodig.

Wethouder Van Harten kreeg in de vergadering enkele malen gelegenheid om het plan in te trekken om het aan te passen aan de inbreng door de raad. Hetzelfde had collega-wethouder Cees Oosterom al eens gedaan bij zijn plannen met de bibliotheek. Zo niet Ruud van Harten: het Beleidsplan Huishoudelijk Afval komt ‘gewoon’ op de raadsagenda. Bij die vergadering zal er dan een vreemd toneelstukje opgevoerd worden: er wordt dan naar verwachting een ordevoorstel ingediend om het ‘terug te sturen’ naar de raadscommissie. Tenzij Ruud van Harten voor die tijd toch besluit te luisteren naar wat gisteren gezegd werd en het plan alsnog eerder aan te passen.