Raad nog niet eens over Raadsprogramma

27-09-2018 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De eerste 100 dagen van het nieuwe college liggen alweer twee weken achter ons en de gemeenteraad is al tweemaal langer bezig. De resultaten ervan laten nog wel even op zich wachten, want vanavond sprak de raad voor de zoveelste keer over het Raadsprogramma: een plan van aanpak van alles wat de raad wil bereiken de komende vier jaar.

Het moet allemaal beter, groener, veiliger en leuker in Vlaardingen en bij alle grote en minder grote besluiten moeten de inwoners van de stad betrokken worden. Maar wat moet er eerst aangepakt worden? En moet het Raadsprogramma ook niet eerst aan de inwoners voorgelegd worden, zodat zij meebepalen wat de volgorde moet worden van alles wat daarin staat?

,,Ik geloof niet dat we nog een keer een ronde ‘door de stad’ moeten maken’’, vond Kees Rijke van de VVD. Het resultaat zou niet goed zijn, zo voorspelde hij. Een argument Van Rijke was dat er (alleen) mensen weer zouden reageren die toch al gereageerd hadden. Anderen vonden weer dat het wel zinnig was om het Raadsakkoord voor te leggen aan de inwoners van Vlaardingen en ‘dat kon toch wel binnen een week of twee’.

,,Ik ben bang dat veel burgers na het project de ‘Burger Meester’ wel een deuk hebben opgelopen wat betreft participatie’’, aldus Erik van Pienbroek van de ChristenUnie/SGP. Van Pienbroek vond het Raadsprogramma zelf nogal ‘vaag’ op punten en kon zich ‘principieel’ niet vinden in onder meer de alinea over Vlaardingen als regenbooggemeente (actief beleid te voeren voor de acceptatie van lhbti'ers ofwel lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie die mannelijke en vrouwelijke kenmerken hebben). Hij betoogde dat dit immers al in de Grondwet vastligt.

,,Iedere discussie wordt steeds opnieuw overgedaan, ook vanavond weer’’, aldus Ben Trooster van Beter voor Vlaardingen. ,,Voorlopig verandert er niks en is de ambtenaar nog steeds de baas. De binnenstad staat in brand en we moeten nu echt aan de slag’’. Ivana Somers van de Leefbaaren en Stefanie Solleveld van de PvdA wilden eveneens haast maken, maar wel even eerst controleren of alles er wel in staat (en op volgorde) wat eerder is afgesproken.

Volgende week zou de raad een definitief besluit nemen over het Raadsprogramma. Verschillende partijen hebben al aangekondigd te komen met amendementen, ofwel aanvullingen er op, en ook nog eens te willen sleutelen aan de volgorde. Wordt vervolgd op 4 oktober in de raad. Of later.

Gerelateerd