Categorieën

Service

Raad stemt tegen ontsluiting Sportpark A4

Raad stemt tegen ontsluiting Sportpark A4
Politiek

Raad stemt tegen ontsluiting Sportpark A4

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 28-11-2015
  • Politiek
Raad stemt tegen ontsluiting Sportpark A4

De rode lijn is de toekomstige nieuwe fietsroute

VLAARDINGEN – De gemeenteraad heeft donderdag unaniem ingestemd met het voorstel van het college om de Eksterlaan niet door te trekken voor autoverkeer naar het Sportpark op het dak van de tunnel van de A4. Wel zal er een extra fietsverbinding komen aan de noordzijde van de Holy, te bereiken vanaf de Frieslandlaan. De ChristenUnie/SGP-fractie diende hierover een amendement in, waarbij door de eigen wethouder Ruud van Harten aangetekend werd dat een dergelijke verbinding al in het Tracébesluit van Rijkswaterstaat (RWS) opgenomen was. Dat maakte overigens het amendement niet zinloos, maar met de (iets gewijzigde) aanvulling van CU/SGP-raadslid Erik van Pienbroek sloot het raadsvoorstel wel beter aan op wat RWS al gepland had.

Wethouder Ruud van Harten kreeg van verschillende kanten wel kritiek op hoe het college in het hele proces de raad en omwonenden slecht of vaak niet geïnformeerd had. Vooral de VVD, bij monde van raadslid Nol Kloosterman, was hier niet over te spreken. Van Harten verdedigde zich daarop met het argument ‘wat je niet weet dat kun je ook niet delen’; hij doelde hierbij op het gebrek aan communicatie van buurgemeente Schiedam die, zo’n beetje achter de rug van Vlaardingen om, ook nog eens geld voor de aanleg van het Sportpark had binnengesleept.

Kloosterman kreeg op zijn beurt daarop van PvdA fractievoorzitter Klaas Terpstra het verwijt dat hij waarschijnlijk niet goed genoeg had zitten opletten; er was wel degelijk een keer of vier à vijf in de raad over gesproken, zo betoogde Terpstra. Een pijnlijk moment daarna was dat bij de stemming dat de VVD per abuis tegen het amendement van de CU/SGP stemde, terwijl ze juist vóór waren. Burgemeester Blase, die dit in de gaten had, liet vervolgens de stemming overdoen met een raad die unaniem vóór was als resultaat.

Aanwezige vertegenwoordigers van bewoners van de Hoevenbuurt en de Eksterlaan reageerden bijzonder opgelucht. ,,We zijn er jaren mee bezig geweest, hebben er hard voor gevochten en zijn nu heel tevreden met dit resultaat’’. Dat er nu eens echt naar de inwoners is geluisterd vonden niet alleen zij, maar ook de raad cruciaal. Er werd ook nog gereageerd door de Ballet- en Dansstudio Schiedam & Vlaardingen: geen teleurstelling van die kant maar ook tevredenheid dat er alsnog een extra, iets kortere fietsverbinding komt voor de Vlaardingse leden.

Over de ontsluiting werd er ook nog een amendement van de PvdA en SP aangenomen; Schiedam heeft een soort van dammetjes gemaakt waarover sluipverkeer mogelijk is. Het risico bestaat dat sporters massaal in de wijk gaan parkeren omdat je over deze dammetjes het Sportpark op kan lopen. Op basis van het SP/PvdA amendement zal de bereikbaarheid van deze dammen vanuit Vlaardingen onmogelijk worden gemaakt. Daarbij werd tenslotte de suggestie gedaan er een slotgracht omheen te graven.