Categorieën

Service

Rotterdamwet: gemeenteraad aan zet

Rotterdamwet: gemeenteraad aan zet
Politiek

Rotterdamwet: gemeenteraad aan zet

  • Redactie
  • 11-11-2015
  • Politiek
Rotterdamwet: gemeenteraad aan zet
VLAARDINGEN – Het plan om voor kleine delen van de Westwijk de voorrangsmaatregel rondom woonruimteverdeling, beter bekend als ‘de Rotterdamwet’, aan te vragen zal eerst nog besproken worden in de gemeenteraad.

Het plan is om bij enkele flats in de Zuidbuurt en Wetering/Lage Weide huurders voorrang te geven op basis van sociaaleconomische kenmerken. Dit kan leiden tot een meer evenwichtige en gevarieerde samenstelling van bewoners. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de voorrangsmaatregel rondom woonruimteverdeling aan te vragen bij de minister voor Wonen en Rijksdienst.

De leefbaarheidsproblemen spelen ook bij 74 maisonnettewoningen aan de Floris de Vijfdelaan. Deze worden op verzoek van Waterweg Wonen niet meer in de aanvraag meegenomen, omdat de woningen in 2018 op de nominatie staan om gesloopt te worden. Tot die tijd worden wel extra beheersmaatregelen genomen, zoals de extra inzet van wijkmeesters met veel persoonlijk contact.

Bij de persbijeenkomst gisteren verklaarde wethouder Hans Versluijs dat hij een meerderheid in de gemeenteraad voor de plannen verwacht. Bij de SP echter zijn ze daar nog niet van overtuigd. Verschillende fractieleden verklaarden al dat de partij voor goede oplossingen van overlast is, maar tegen de maatregel om wie dan ook te weren als nieuwe huurder in de betreffende appartementen in de Westwijk. De SP zal volgens eigen zeggen dan ook tegen de voorgestelde maatregel stemmen. Waar de partij zich vooral druk over maakt is de steeds kleinere beschikbaarheid van betaalbare sociale huurwoningen: ,,Er is teveel aan betaalbare woningen gesloopt de afgelopen jaren, mede waardoor de sociale problematiek zich concentreert in kleinere delen van de stad’’, aldus de partij.