SP deelt decibelmeters uit, bewoners gaan zelf meten

04-12-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - Vlaardingers die last hebben van industrielawaai kunnen via de SP een gratis decibelmeter aanvragen. De SP stelt deze meters beschikbaar om samen met bewoners de omvang van industrielawaai vast te leggen. Immers, alle bedrijven in de regio houden zich aan de geldende geluidsnormen, maar desondanks slapen Vlaardingers aantoonbaar slechter. Via de website kunnen bewoners hun eigen metingen doorgeven. De SP gebruikt vervolgens de resultaten om bedrijven en gemeenten tot maatregelen te bewegen.

De actie is ontstaan na contact tussen de bewoners-facebookgroep ‘Weg met industrielawaai Vlaardingen Oost’ en de SP. Bewoners uit de verschillende delen van Vlaardingen hebben inmiddels via vlaardingen.sp.nl/lawaai laten weten dat zij gestoord worden in hun nachtrust. De SP gaat daarom samen met de bewoners in gesprek met de diverse bedrijven om mee te denken hoe deze overlast tot een minimum te beperken.

SP en de bewoners zijn al in gesprek met DFDS en dit bedrijf heeft door verplaatsing van de koelwagens naar de locatie direct achter het geluidsscherm aan de Vulcaanweg/Schiedamsedijk de overlast van DFDS-zijde nu al aanzienlijk verminderd. De SP en DFDS hebben afgesproken om samen de geluidsoverlast – ook van de schepen - te bewaken. De SP heeft daarom DFDS voorzien van een decibelmeter zodat DFDS ook zelf metingen kan verrichten. SP Vlaardingen en de bewoners zijn vanzelfsprekend erg blij met het tot dusverre bereikte resultaat. Overigens zullen de koelwagens bij DFDS vanaf volgend jaar oktober niet meer met eigen dieselgeneratoren maar met een elektrische voorziening van energie worden voorzien, zo liet DFDS tijdens een eerder gesprek weten. Uit hetbewonersgeluidsonderzoek zal moeten blijken of dit voldoende effect heeft.

Aangetoonde overlastgevers zijn onder andere Shell Nederland Raffinaderij en Damen Shiprepair Rotterdam BV.; ook met die bedrijven willen SP en bewoners in gesprek.

Maassluis, Vlaardingen en Schiedam liggen vlak naast industriegebieden. Het is natuurlijk niet mogelijk om alle lawaai weg te nemen. Mensen moeten bovendien kunnen werken om in hun levensonderhoud te voorzien, en ook de bedrijven moeten kunnen draaien. Maar de overlast mag natuurlijk nooit zo ver gaan dat er mensen nachten van wakker liggen.

Op 15 januari organiseren de bewonersgroep en de SP een openbare avond in het SP-pand aan de Broekweg 76, aanvang 20.00 uur. Op deze avond worden de eerste resultaten en de mogelijke vervolgstappen besproken.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date